Hajhullás és típusai röviden – mitől hullik?

Általában mindenki kétféle hajhulláshoz köthető problémát ismer. Nők estében a hormonális problémákat, férfiak esetében pedig a genetikai eredetű kopaszodást. Azt kevesen tudják azonban, hogy valójában sokkal többféle hajhulláshoz köthető betegséget ismerünk. Ezekre más-más jelek utalhatnak.

A fotó forrása: AngieYeoh / Shutterstock.com

A hajhullás ma már szinte népbetegség. Összefoglaló és kevésbé ismert gyűjtőnevén alopeciának nevezik. A Föld lakosságának legalább fele szenved tőle. Mindenki szeretne egészséges hajkoronát, viszont a haj magát az egészséget is erősen tükrözni. Elég egy lyukas fog vagy egy stresszes időszak, és hajunk hullani kezd. Hogyan ismerjük fel mégis, hogy milyen típusú hajhullással állunk szemben?

Immunrendszeri problémák

Példának okáért a foltos hajhullás, azaz latin nevén az alopecia areata egy olyan autoimmun betegség, ami elég látványos kopaszodásként mutatkozik meg. Ilyenkor a haj nem egyenletesen, hanem inkább foltokban hullik. Hosszú hajnál először nem észrevehető, ha foltos hajhullással van dolgunk –  mivel az takarja egy ideig. Viszont ha választékokra szedjük hajunkat könnyen észrevehetjük, hogy milyen probléma áll fenn. Amennyiben ezt tapasztaljuk, feltétlen forduljunk szakorvoshoz.

Vírusos vagy bakteriális eredetű hajhullás

Amennyiben valamilyen kórokozó áll a háttérben, a hajhullás jellege is másabb. Ez is okozhat foltos hajvesztést, viszont itt akár az egész hajkoronánk veszélybe kerülhet. Bakteriális eredetű hajhullásnak számít például az is ha valamilyen gyulladásos gócpont, például egy gyulladt mandula vagy lukas fog van jelen szervezetünkben. Ilyenkor a gócpont megszüntetésével legtöbbször a hajhullás is megszűnik. Az ilyen jellegű hajhullást úgy a legegyszerűbb felismerni, ha végigtapogatjuk a hajunkat. Ha egyenletesnek érezzük annak dússágát vagy gyengeségét, akkor valószínűleg ilyen problémával állunk szemben. Foltos hajvesztés esetén mindig van egy terület ahol sokkal jobban megritkul a haj.

A hajhullásnak számtalan egyéb oka lehet még, ezért a különféle panaszok esetén feltétlen konzultáljunk egy szakorvossal. Hajunk állapotának helyreállításához további segítséget jelenthetnek még a különféle étrendkiegészítők és hajápoló szerek. A megfizethető minőséget kínáló Gettik márka termékei pontosan az ilyen problémák megoldására specializálódtak. Mindenképp érdemes megtekinteni a lehetőségeket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!