Fenséges állat bukkant fel egy alaszkai úton – hatalmas jávorszarvas sétált az autók között

Fenséges állat bukkant fel egy alaszkai autópályán: Anchorage városában egy óriási jávorszarvas lépkedett elő a vadonból, s teljes nyugalommal sétálgatott az sávelválasztó füves részen, oda sem figyelve az őt ámulattal videózó autósokra. A hatalmas agancsú állat még a jávorszarvasok látványához szokott helyieket is meglepte, volt aki vissza is tolatott, hogy jobban megcsodálhassa a bikát. Az impozáns jávorszarvas a városi kaland végeztével sértetlenül tért vissza az erdőbe.

A jávorszarvas szarvasfélék legnagyobbra növő faja. A nősténynek nincsen agancsa, a bikának viszont ez a legfőbb jellegzetessége, melynek növekedése elérheti a 7 cm-t is hetente. Az ágak már röviddel a tövük felett kiszélesednek és szétálló, hatalmas lapátokká fejlődnek, melyeknek 40-nél is több csúcsa lehet. Csaknem vízszintesen állnak a fejen, így a jávorszarvas agancsainak fesztávolsága könnyen elérheti a 2 métert.

Hosszú, erőteljes lábai nagy, szétterpeszthető patákban és jól fejlett mellékpatákban végződnek. Ezek növelik a járófelületet és csökkentik a súlyos állat által a talajra gyakorolt nyomást, ami jelentős alkalmazkodást jelent a mocsaras-lápos élettérhez, de a magas hóban is nagyon jól tud mozogni.

Óriási területén belül lápos, mocsaras, nagyrészt elegyes erdőkben él. Ingoványos égeresek és nyíresek, főleg az erdős tundra és a folyók menti nagy mocsarak a kedvelt élőhelyei. Nagyon jól és kitartóan úszik, ezért a nagy tavak szigeteit is benépesíti, egyes területeken előszeretettel keresi fel ezeket, ha oda természetes ellensége, a farkas nem tud utána menni. Életmódja erősen eltér a többi szarvasétól, a jávorszarvas ugyanis magányosan él. Igen nagy távolságokra vándorol.

Magnificent moose walks down the street

Meanwhile in Alaska… 😱

Közzétette: VT – 2018. december 14., péntek

Cikkajánló: Hófehér jávorszarvast filmeztek le Svédországban


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!