Felfalta kisebb társát egy hatalmas bordás krokodil Ausztráliában

Megdöbbentő jelentnek lehettek szemtanúi egy helikopteres kirándulás résztvevői a nyugat-ausztráliai Ord-folyónál, ahol sikerült megfigyelniük, ahogy egy termetes bordás krokodil elejt egy nála kisebb krokodilt. A ritkán látott vadászatot a helikopteres kirándulásokat szervező Helispirit egyik munkatársa örökítette meg. A felvételen látható bordás vagy sósvízi krokodil (Crocodylus porosus) a legveszélyesebb és legnagyobb krokodilok közé tartozik, átlagos hossza 3,5–5 méter, ám akadnak olyan hím példányok is, amelyek testhossza a 7 métert és az 1200 kilogrammot is elérheti. A küzdelem nem tartott sokáig, a hatalmas bordás krokodil viszonylag könnyen el tudta ejteni a nála kisebb és gyengébb Johnson-krokodilt, amely kizárólag Ausztrália északi részén fordul elő.

A bordás krokodil a tengeren halászik, de madarakat és szárazföldi állatokat is zsákmányol. Mivel kiváló úszó, messzire kimerészkedik a nyílt tengerre is. Ezzel egyedülálló a krokodilok között. Látták már egyedeit 1000 kilométeres távolságban a szárazföldtől, kint a nyílt tengeren is. Szervezete hatékonyan tudja kiválasztani a felesleges mennyiségű sót, ezért tud megélni a tengerekben is, bár nem ez a legkedveltebb élőhelye.

Fotó: Wikipedia

Eredeti élőhelye a folyótorkolatok vidéke és a partvidéki mangrovemocsarak. Többnyire a tengerpartok kevert jellegű, úgynevezett brakkvizében él, de kedveli az édesvizet is, a nagyobb folyókban a partoktól több kilométeres távolságban is megél és előfordul az édesvízi tavakban és mocsarakban is. Hatalmas elterjedési területén több krokodilfaj is él, de ez a faj dominánsnak számít mindenütt, ahol előfordul. Ez a krokodilfaj gyakran támad rá a territóriumára merészkedő emberekre, főként a párzási és költési időszakban.

Fotó: Wikipedia/flickr/fvanrenterghem


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!