Felépült a tóba esett fiú, aki negyven percet töltött a víz alatt

Ismét egészséges és iskolába járhat az a 13 éves afgán fiú, aki júniusban egy burgenlandi tóba esett, mintegy háromnegyed órát töltött víz alatt, de túlélte a balesetet – közölte az osztrák média vasárnap. A fiú osztályával érkezett Burgenlandba. A kiránduláson beleesett a Neufeld-tóba, és 41 percet töltött el a víz alatt. Miután a búvárok kimentették, újraélesztették, és egy bécsi kórházba került.

toForrás: Wikipedia/Eigenes Werk (A kép illusztráció)

A fiú tüdeje tele volt vízzel, amely általában halálhoz vezet. Az oxigénhiányos állapot pedig az újraélesztést követően jellemzően komoly agyi károsodással jár. “Közülünk senki nem hitte volna, hogy a fiú valóban 41 percet töltött el a víz alatt, de a jegyzőkönyv és a tanúvallomások ezt támasztották alá” – mondta a kórház illetékes osztályvezetője.

A fiút mesterséges mélyaltatásban tartották csaknem egy héten át, testét 33 fokra hűtötték le. A kórház orvosainak tapasztalatai szerint ugyanis az oxigénhiány miatt bekövetkező keringés leállása esetén jobbak a túlélési esélyek, amennyiben a test nagyon lehűl. A fiút az intenzív osztályon töltött öt hét után idegi rehabilitációs osztályon kezelték. A kórház orvosai úgy vélték, világszerte is páratlan dolog, hogy valaki ilyen hosszú ideig volt víz alatt és sikeres újraélesztés, valamint hosszú kezelés után felépült.

1998-ban történt egy hasonló baleset, amikor Karintiában egy hároméves kislány tóba esett és egy órán át volt a víz alatt. Újraélesztették, később teljesen felépült. Az esetről 2011-ben Karintia csodája címmel készült Emmy-díjas film.

to-2Forrás: Wikipedia/Thomas G. Graf

MTI 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!