Feketére festették a buxtoni Kék Lagúna vizét

Gyönyörű, mégis fokozottan mérgező a Kék Lagúnaként ismert vize Angliában. A csodás Kék Lagúna Buxton városánál található. Vize halott állatokkal és autóroncsokkal van tele. A Kék-lagúna ugyanis valójában egy feltöltődött bányató, és rengeteg bányászatnál használt mérgező anyag halmozódott fel benne. A Kék Lagúna gyönyörű, azonban vize mérgező és rendkívül veszélyes lehet az emberi szervezetre. A pH-ját rendkívül lúgossá (11,3) teszi a kalcium-oxid. A víz majdnem olyan lúgos, mint az ammónium-hidroxid (pH 11,5) és a fehérítő (pH 12,6). Ezenkívül a területen hulladéklerakó is működött, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A fokozott pH-érték szem- és bőrviszketést, gyomorproblémákat és gombás fertőzéseket okozhat.

SONY DSC
Fotó: flickr.com

Kék Lagúna, Buxton

Kék Lagúna, Buxton

Bár a veszélyeket a területen kihelyezett hirdető táblák világosan leírják, a Kék Lagúna eredeti színe azonban annyira lenyűgöző, hogy a látogatók egy része a veszély ellenére is megmártózott a tóban. A tó előtt álló tábla így figyelmezteti a fürdeni vágyókat: a vízben halott állatok, kocsironcsok, szemét és ürülék is lehet! Ez azonban nem sok mindenkit tántorított el attól, hogy kellemes fürdőt vegyenek a gyönyörű, türkiz színű vízben.

Kék Lagúna, Buxton

Kék Lagúna, Buxton

Kék Lagúna, Buxton

Gondolkodtak azon, hogy lecsapolják, de a mérgező víz kárt tehetne az ivóvízkészletekben. A víz túl mérgező ahhoz, hogy el lehessen távolítani, ezért ez év júniusában a buxtoni hatóságok drasztikus lépésre szánták el magukat: feketére festették a tó vizét, hogy elvegyék az emberek kedvét a fürdőzéstől.

Kék Lagúna, Buxton

Kék Lagúna, Buxton


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!