Farkasméretű vidrák éltek egykor Kínában

Hatalmas, farkasméretű vidra kövületét tárták fel tudósok Kínában, az állat mintegy 6,2 millió éve élt a mai Délkelet-Kína meleg, nedves éghajlatú lápvidékének folyóiban, tavaiban. A Siamogale melilutra nevű vidra nagyjából 50 kilogrammos és kétméteres lehetett, vagyis nagyobb, mint bármely ma élő “unokatestvére” – olvasható a Journal of Systematic Paleontology című szaklap aktuális számában.

vidra-3Forrás: Cleveland Museum of Natural History/Mauricio Antón

Az ősvidrának óriási őrlőfogai voltak és erőteljes állkapcsa, melyeket valószínűleg kemény dolgok, talán kagylók, rákok vagy más puhatestűek héjának összezúzására használt, jól úszhatott sekély, iszapos vízben.

“Úgy véljük, erőteljes állkapcsával roppantotta össze a táplálékállatok házát, héját, valahogy úgy, ahogy mai rokonai, bár azok kőeszközökkel zúzzák össze a kemény dolgokat. Ha a Siamogale melilutra nem volt elég okos az eszközhasználathoz, akkor talán az egyetlen lehetősége az volt, hogy hatalmas állkapcsa fejlődjön ki, ehhez megnövekedett testméret járult” – magyarázta Xiaoming Wang, a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum gerinces paleontológiai részlegének vezetője.

vidra-2Forrás: Xiaoming Wang

A kínai Jünnan tartományban fellelt kövületegyüttes egy nagyjából teljes agykoponyából, alsó állkapocsból, fogakból és végtagcsontokból áll. A koponya a kövülési folyamatban évmilliókkal ezelőtt összetört. A kutatók összetett képalkotó eljárások segítségével számítógéppel rekonstruálták és felfedezték, hogy az ősállat koponyájának és fogazatának egyes vonásai a vidráéra, mások a borzéra hasonlítottak.

vidraA koponya számítógépes rekonstrukciója (Forrás: Stuart C. White)

A legkorábbi ismert vidramaradványok mintegy 18 millió évesek. Viszonylag keveset tudunk a faj evolúciójáról, mert kevés kövület került elő. Lehetséges, hogy a Siamogale melilutra nem a legnagyobb az ismert ősvidrák között, egy másik, Afrikában előkerült leletegyüttes talán nagyobb egyedé volt. A ma élő vidrák közül a dél-amerikai óriás folyami vidra a legnagyobb, súlya elérheti a 32 kilogrammot.

MTI, livescience.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!