Fantasztikus világörökségi helyek

Az ENSZ világörökségi listáján 962 név szerepel, ezek közül választottunk ki tízet. Akadt köztük olyan is, amiről valószínűleg sosem hallottál.
Szt. Mihály katedrális, Franciaország

Ennél drámaibb helyre aligha lehet felhúzni egy templomot, úgyhogy cseppet sem vagyunk meglepve, hogy a normandiai Szent Mihály katedrális szerepel a listán. Ha lenne top tíz, valószínűleg abba is bejutna.

Angkor, Kambodzsa

Az egykori khmer birodalom fővárosa volt Angkor Wat, amelynek legismertebb része a több mint száz épületből álló templomkomplexum. A lenyűgöző látványosságot a hindu isten, Visnu tiszteletére emelték.

Angkor Wat

Hampi, India

Az Agra mellett található Tádzs Mahal ismertebb, ennek ellenére az egykori hatalmas kiterjedésű Hampi is szerepel az exkluzív listán. A dél-indiai Karnataka közelében található romok egykoron a Vijayanagarai királyság fővárosa voltak.

Hampi, India

Királyi főváros, Mianmar

Mianmar egyre inkább nyílik a nemzetközi turizmus előtt, így egyre többen csodálhatják majd meg élőben is a X. században épült, közel 2500 műemléket magában foglaló egykori királyi fővárost.

myanmar

Göreme-völgy, Törökország

A világ egyik legkülönlegesebb tája a törökországi Kappadókiában található Göreme-völgy. Az itt megfigyelhető földrajzi jelenségek, a tündérkémények szinte földönkívüli jelleget adnak a különleges vidéknek.

goreme

Nagy korallzátony, Ausztrália

Háromezer korallzátonyt és közel hatszáz szigetet foglal magába az ausztráliai Nagy korallzátony területe. Bár 1981 óta védett terület, szakértők szerint a klímaváltozás miatt a korallok közel fele mégis eltűnt.

korall

Los Glacieres, Argentína

Az Antarktiszon kívül itt található a világ legnagyobb jégtömege. A Los Glacieres Nemzeti Park Argentína és Chile határán húzódik meg, és itt csúszik bele a Perito Mereno gleccser a türkizkék vizű Argentino-tóba.

glacieres

Oroszlán-hegy, Srí Lanka

A Sri Lanka-i Oroszlán-hegy egyike azoknak a világörökségi helyeknek, amikről keveset hallottunk. Az időszámításunk előtti III. században épült kastély a 370 méteres csúcs tetején épült meg, tele van fantasztikus freskókkal, és ott olvasható az egyik legrégebbi, szingaléz nyelven írt szöveg.

lionm2

La Valletta, Málta

Az évszázadok során uralták arabok, föníciaiak, görögök, rómaiak, bizánciak és kereszteslovagok, a XVI. században épült La Valletta mégis túlélte az évszázadokat. A 320 emlékmű jellegű épülettel büszkélkedő város joggal szerepel listán.

valletta

Petra, Jordánia

A Holt- és Vörös-tenger közötti stratégiai útvonalra épült város egykor fontos kereskedelmi központ volt, ám a VII. században hanyatlásnak indult. Napjainkban fontos archeológiai helyszín és kedvelt turistacélpont.

petra


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!