Évente több száz hópárducot ölnek le orvvadászok és bosszúálló állattenyésztők

Évente több száz hópárduccal végeznek az orvvadászok és a jószágaik elragadásáért bosszút álló állattenyésztők Ázsiában – derült ki a vadállat-kereskedelmet megfigyelő TRAFFIC hálózat friss jelentéséből. A tanulmány szerint 2008 óta évente 221-450 hópárducot (Panthera uncia) öltek le illegálisan, de az elejtett állatok száma ennél jóval magasabb is lehet. A szakemberek szerint a nagymacskák levadászásának legfőbb oka az ember és állat közötti konfliktus – írta a BBC News. Mivel a hópárduc könnyedén végez a nála akár háromszor nagyobb súlyú állatokkal, gyakran ragad el jószágokat, aminek megtorlásaként az állattenyésztők leölik a nagymacskákat.

hoparduc-1Fotó: Wikipedia/Bernard Landgraf

Ugyan a ragadozó Közép-Ázsia hegyvidékein él, előfordul Afganisztán, Pakisztán, Bhután, Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Mongólia, Nepál és Oroszország magashegyi területein. Az ismert esetek több mint 90 százaléka öt országban – Kína, Mongólia, Pakisztán, India és Tádzsikisztán – történt. A jelentés szerint az esetek mindössze 21 százalékában ejtették el az állatokat kifejezetten azért, hogy eladják a testrészeiket. Ugyanakkor gyakran az állattenyésztők is megpróbálkoznak a tetemek értékesítésével, hogy kárpótolják magukat a veszteségeikért.

hoparduc-2Fotó:  Wikipedia/Bernard Landgraf

A szakemberek szerint félő, hogy a hópárducok bundájának, karmainak és fogainak illegális kereskedelme az internetre költözik, hogy kikerülje a törvényi szabályozást. Az állatok testrészeinek gyógyító hatást tulajdonítanak. A jelentés szerint a veszélyeztetett faj megóvása érdekében a haszonállatok fokozottabb védelmére, nemzetközi összefogásra és a helyi közösségek munkájára van szükség.

hoparduc-3Fotó: Wikipedia/Snow Leopard Conservancy/Jammu & Kashmir Wildlife Protection Department

A becslések szerint mára mindössze nagyjából négyezer példány maradt a vadonban a világ legtitokzatosabb nagymacskájából, mely tökéletesen alkalmazkodott a hegyvidéki élethez: izmos lábaival nagyokat ugrik, vastag bundája tartja melegen, szürkésfehér színével könnyen elrejtőzik, hosszú farkával egyensúlyoz.

hoparduc-5Fotó:  Wikipedia/MilborneOne

MTI, BBC


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!