Évente 3500 madarat öl meg a világ egyik legnagyobb naperőműve

Egy éves ultimátumot kapott a világ egyik legnagyobb naperőműve Kaliforniában, miután öt évvel megnyitása óta is csak kétharmadát termeli a remélt árammenyiségnek, és tömegével égeti meg a felette elszálló madarakat.

Ivanpah naperőmű

Hatalmas ékszerként ragyog a Mojave-sivatagban hatvanöt kilométerre Las Vegastól az Ivanpah naperőmű. A telep 173 ezer ívelt tükre három, egyenként 150 méter magas toronyra koncentrálja a napsugarakat; itt egy óriás bojlerben vizet forralnak és gőzturbinával termelik az áramot. A tükröket számítógépes rendszer forgatja, ezáltal folyamatosan követhetik a nap járását. A 2011-ben indult 2,2 milliárd dolláros projekt a maga nemében akkor a legnagyobb volt a világon: 140 ezer kaliforniai háztartás ellátására tervezték, de a próbaüzem után 2014-ben a remélt 1000 gigawattos éves termelésnek kevesebb mint felét, 2015-ben pedig körülbelül a kétharmadát termelte meg.

Ivanpah naperőmű

Népszerűségét tovább tépázta, hogy hamar kiderült, az Ivanpah valóságos madárgyilkos: évente nagyjából 3500 madarat öl meg, többségüket elevenen megsüti, amikor a tükrök és a tornyok között helyenként 500 fokosra felhevülő légtérbe berepülnek.

A természetvédők gyanítják, hogy a telep csapdaként funkcionál: ragyogó fényei messziről odavonzzák a rovarokat, nyomukban pedig a madarak is idegyűlnek, és a vesztükbe szállnak. A helyi madarászok most azon dolgoznak, hogy különféle eszközökkel elriasszák a sokszor ritka és védett madarakat a 14 négyzetkilométeres területről.

Ivanpah naperőmű

Ivanpah naperőmű

Fotó: Courtesy BrightSource Energy, Inc

Ivanpah naperőmű

Fotó: Courtesy BrightSource Energy, Inc

Forrás: Hiradó | Wall Street Journal

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!