Ennyi a Föld teljes vízkészlete

3

Az amerikai földtani intézet (USGS) közzétett egy érdekes grafikát a Földről, amelyen egyetlen gömbbe „gyűjtötték” a bolygónkon található teljes vízkészletet (édeset, sósat, folyékonyt, fagyottat egyaránt), és a Föld mellé helyezték szemléltetés gyanánt. Az ábra jól mutatja, hogy a Földnek csak kis részét teszi ki a vízburok, noha a felszínének 71%-át beborítja. A grafika segít megérteni, hogy valójában milyen kevés víz van a Földön, és ennek is csak a töredéke ivóvíz.

1

Így festene a Föld, ha óceánjaitól és tengereitől megfosztanák (USGS/Jack Cook)

A gigantikus „vízcsepp” 1385 kilométer átmérőjű, és térfogata 1391 millió köbkilométer. Ezek kétségkívül elég impresszív számoknak tűnnek, azonban eltörpülnek a Föld méretei mellett. Bolygónk átmérője 12 742 kilométer, a képen látható, hozzá képest aprócskának tűnő csepp mégis elegendő vizet tartalmaz ahhoz, hogy felületének 71 százalékát beborítsa. A nagyobb kék gömb mellett látható az édesvíz teljes mennyisége, amelyet egy 272,8 kilométer átmérőjű csepp prezentál. Ennek jelentős része talajvíz, és a képen alig látható aprócska csepp jelzi a felszíni édesvizek teljes mennyiségét, ennek az átmérője mindössze 56,2 kilométer (fenti ábra).

2

A Föld teljes vízkészlete és édesvíz készlete, ha azt egyetlen gömb alakjába gyűjtenénk össze (USGS/Jack Cook)

A következő évek, évtizedek egyik legfontosabb, egyre nehezebben elérhető természeti erőforrása az ivóvíz lesz. Ezek az ábrák arra hívják fel a figyelmet, milyen vékonyka és törékeny a Föld vízburka.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!