Emberi mulasztás okozhatta az olaszországi vonatkatasztrófát

A vizsgálat eddigi eredményei szerint emberi mulasztásra vezethető vissza a dél-olaszországi Bari város közelében kedden történt vonatbaleset, amelyben legalább 27 ember életét vesztette, mintegy ötvenen pedig megsérültek. A két négykocsis szerelvény az Andria és Corato közötti vasúti pálya egy vidéki, egyvágányos szakaszán rohant egymásba frontálisan óránkénti 100 kilométeres sebességgel. A vonalon elavult telefonrendszerrel értesítették egymást az állomásfőnökök a vonatokról. Ez utóbbi rendszer is a vizsgálat középpontjában áll. A szakaszon nem volt automata riasztási rendszer, amely akkor avatkozna be, ha két, ugyanazon a sínpáron haladó szerelvény megközelítené egymást.

bari

Keddről szerdára virradóra is dolgoztak még a mentőalakulatok mentőkutyákat is bevetve, és a munkálatokba óriásdarukat is bevontak, hogy eltávolítsák a roncsokat. A kutatóegységek az egyik vonat fekete dobozát már megtalálták, de továbbra is keresik a másikat. Ezek segítségével valószínűleg már rekonstruálni lehet, hogy pontosan mi is okozta az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb olasz vonatbalesetét. Az ügyben az olasz államügyészség is vizsgálódik. A nyomozás a többi között azt hivatott kideríteni, hogy a tervek ellenére miért nem bővítették ki két sínpárosra az egy nyomvonalas szakaszt.

Kedd éjjel a pugliai régió egészségügyi intézményhálózatának egy szóvivője azt közölte, legalább 27-en haltak meg a balesetben, valamint ötven ember megsérült. Hozzátette, a mentők az áldozatok számának további emelkedésétől tartanak. Az áldozatok azonosítása nehézkes. Annyit tudni, hogy többségük egyetemi hallgató, ingázó és turista. Nemcsak utasok, de egy helyi gazda is életét vesztette, aki éppen a baleset helyszínén metszette olajfáit. A szerencsétlenség túlélői arról beszéltek, hogy az ütközés pillanatában hatalmas erő lendítette ki őket egyensúlyukból. Ezután igyekeztek kiszabadulni a roncsok fogságából. Egy nyolc hónapos terhes nő azt mondta, nem tudja, mi történt. Az ütközés után maga előtt látta a földön heverő anyját, vérző apját és lánytestvérét. Egy idős házaspár a Telesveva tévéállomásnak számolt be az átélt borzalomról. A férfit, akinek fejét kötés fedte, felesége húzta ki a roncsok közül.

vonatbaleset

Massimo Mazzilli, Corato település polgármestere a Facebook közösségi portálon azt írta, a helyszín úgy nézett ki, mintha egy repülőgép zuhant volna le. Ferenc pápa táviratban fejezte ki együttérzését Bari érsekének, Francesco Cacuccinak. Azt írta, osztozik a balesetet szenvedett családok fájdalmában. Gyászolja a halottakat, imádkozik a sérültekért, hogy minél hamarabb felépüljenek. Andria városában, ahonnan az áldozatok többsége származott, háromnapos gyászt rendeltek el.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!