Elpusztult halak ezrei árasztották el a riói kajak-kenu versenyek helyszínét

Haltetemek ezrei sodródnak partra a 2016-os riói olimpia kajak-kenu és evezős versenyei számára kijelölt Rodrigo de Freitas-tónál. A tömeges halpusztulás gyakori jelenségnek számít a kezeletlen szennyvízzel és hulladékkal teli riói vízi utakon. A Rodrigo de Freitas-tónál több ezer döglött finta sodródott partra az elmúlt napokban. A város hulladékkezelő vállalatának munkatársai hétfő óta dolgoznak a tetemek eltakarításán. Már több mint 30 tonna haltetemet távolítottak el.

Halpusztulás Rio De Janeiro
Forrás: MTI/EPA/EFE/Marcelo Sayao

Halpusztulás Rio De Janeiro

Halpusztulás Rio De Janeiro

“Minden évben előfordulnak ilyen tömeges pusztulások, hol nagyobbak, hol kisebbek” – mondta Alex Moutinho fotográfus, aki három évtizede él a tó szomszédságában. “Ez Brazília egy újabb szégyene” – tette hozzá a férfi. A város környezetügyi hivatalának közleménye szerint a mostani pusztulás oka, hogy a közelmúltbeli esőzések és a magas tengerszint miatt a tó vízhőmérséklete lecsökkent, amire a finták nagyon érzékenyek.

VIDEÓ:

Februárban a vitorlás versenyen leendő helyszínén, a Guanabara-öbölben észleltek tömeges halpusztulást, amelynek oka azóta is ismeretlen. A riói vízminőség fontos napirendi pontja az olimpiai előkészületeknek. A helyi hatóságok korábban azt mondták, hogy a játékok kezdetéig megtisztítják a vízi utak egy részét, köztük a Guanabara-öböl területét, ám mostanra elismerték, nem tudják teljesíteni az ígéretüket.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!