Elpusztult Fausta, a világ legidősebb orrszarvúja

Ötvenhét éves korában Tanzániában elpusztult Fausta, amelyet a világ legidősebb orrszarvújának tartanak. A vadvédelmi területet felügyelő erdészeti hatóság vezetője közleményben jelentette be, hogy a nőstény keskenyszájú orrszarvú december végén a Ngorongoro-kráterben életét vesztette.

“A feljegyzések azt mutatják, hogy Fausta hosszabb ideig élt, mint bármely rinocérosz a világon, a Ngorongorói területen szabadon kóborolva élte le életének több mint 54 évét, 2016-ban pedig az egyik vadvédelmi térségbe vitték” – olvasható a közleményben.

“Records show that Fausta lived [longer] than any rhino in the world and survived in the Ngorongoro, free-ranging, for…

Közzétette: The Australian Rhino Project – 2019. december 29., vasárnap

 

Az orrszavút először a Dar-es-Salaami Egyetem biológusai azonosították a Ngorongoro-kráter térségében 1965-ben, amikor három-négy éves lehetett. Az állat egészsége 2016-ben kezdett romlani, hiénák támadásaitól szenvedett sérüléseket, és megvakult, ezért vitték a vadvédelmi területre. Bár 57 évesen pusztult el, nem hozott világra egyetlen utódot sem életében.

Baadhi ya picha za Faru Fausta enzi za uhai wake. R.I.P mkongwe Duniani (57)

Közzétette: Ngorongoro Conservation Area Authority – 2019. december 28., szombat

 

A kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett fajnak számít, az orvvadászat miatt három nemzedék alatt 90%-kal csökkent az állománya. 2017-ben, Kenyában 594 példány, míg Ruandában és Észak-Tanzániában összesen 80 egyed élt, illetve a Dél-afrikai Köztársaságban egy 60 orrszarvúból álló állományt hoztak létre. Egyedei 37-43 évet élnek vadon, fogságban akár az 50 éves kort is megérhetik.

A Faustának is otthont adó Ngorongoro Természetvédelmi Terület az UNESCO Világörökségének részét képezi. A gyönyörű vidék része a serengeti ökoszisztémának. Északnyugaton érintkezik a Serengeti Nemzeti Parkkal, a déli és nyugati része vulkanikus hegyvidék, itt található a híres Ngorongoro-kráter és a kevésbé ismert Empakai. Déli és keleti határai permén található a nagy-hasadékvölgyi fal, mely megakadályozza az állatok vándorlását ebben az irányban. A Ngorongo kráter és a körülötte lévő terület hatalmas számú vadállat élőhelye, csodálatos szépségű természeti környezettel. A kráter egy hatalmas vulkán felrobbanása és összeomlása után keletkezett 2-3 millió évvel ezelőtt.

A vulkán kráterében és környékén igen változatos élővilág alakult ki: a Kelet-Afrikában vadon élő állatok szinte minden egyes fajának, a becslések szerint mintegy 25 000 állatnak az otthona, melyek főként patások, de egyben az afrikai emlős ragadozók egyik legfontabb menedékéül is szolgál. A területen kimagasló számban fordul elő a keskenyszájú orrszarvú és a nílusi víziló is, mely nagyon ritka a környéken, és más patás állatok; mint a gnú, a zebra, a jávorantilop, vagy a gazella. Ezen a vidéken van a legsűrűbb oroszlán populáció is. A kráter peremén leopárdok, afrikai elefántok és kafferbivalyok élnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!