Először sikerült emberi hallósejteket létrehozni

Elsőként sikerült emberi belsőfülsejteket alkotnia laboratóriumban egy berni kutatócsoportnak. Ezzel új utat nyitottak a halláskárosultak kezelését célzó módszerek kutatása számára. A világ népességének öt százaléka nagyothall. Bár a hallás képessége hallókészülékekkel vagy implantátumokkal javítható, az ok hatékony kezelésére még nem létezik módszer.

Forrás: Wikimedia Commons/Jonas Bergsten

A Berni Egyetemi Kórház kutatói azonban hatalmas lépést tettek ebbe az irányba. Először sikerült az emberi belsőfülben a hangok észleléséért felelős szőrsejtek kialakulását utánozni – közölte az intézmény. Ezzel lehetővé vált, hogy a halláskárosodás kezelési módszereit közvetlenül emberi sejteken próbálják ki.

Forrás: Marta Roccio,Michael Perny, Inner Ear Research Laboratory, Department for BioMedical Research, University of Bern

A szőrsejtek már nagyon korán kialakulnak a magzati fejlődés során, nagyjából a terhesség 10. vagy 11. hetében. Már ebben a stádiumban elérik teljes számukat. Mintegy 15 ezer szőrsejttel és 30 ezer spirális ganglionsejttel születünk”
– fejtette ki Marta Roccio kutató.

Forrás: Nature Communications/University of Bern

Az érzékelősejteket a hangos zajok, a fertőzések, az öregedési folyamatok és a méreganyagokkal való terheltség is károsítja. Mivel a sejtek nem pótolhatók, elvesztésük tartós halláskárosodáshoz vezet. A Berni Egyetemi Kórház szerint a tanulmány eredményei segíthetnek a belsőfülben található csiga szőrsejtjeinek más, gyakoribb sejtforrásokból való megalkotásában. A szakértők eredményeiket a Nature Communications című szaklapban mutatták be.

Forrás: Nature Communications/University of Bern


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!