Elképesztő döntő – hármas holtversenyben nyert ezüstérmet Cseh László

Cseh László hármas holtversenyben nyert ezüstérmet a 100 méteres pillangóúszás pénteki döntőjében a riói olimpián. A 30 éves magyar klasszis 51.14 másodperces idővel csapott célba, csakúgy mint a szám háromszoros címvédője, az amerikai Michael Phelps, illetve a világbajnok dél-afrikai Chad Le Clos. Úszásban csak nagyon ritkán alakul ki hármas holtverseny a dobogón, pláne olimpián. A számot a szingapúri Joseph Schooling nyerte 50.39 másodperces olimpiai csúccsal.

donto

 MTI fotó: Kovács Tamás

Cseh László 200 méter pillangón a szám világbajnokaként és idei ranglistavezetőjeként hetedik lett, így – ahogyan saját maga fogalmazott – rendkívül mélyről kellett visszajönnie és 100 méteren a negyedik idővel verekedte be magát a döntőbe. A rajtot viszonylag jól kapta el, negyediknek fordult, majd hatalmas hajrába kezdett, s ugyan látszódott, hogy a győzelemre már nem lehet esélye, de az éremszerzésre igen, végül elképesztő izgalmak közepette második lett.

“Nagyon örülök, hogy összejött az ezüstérem. A szingapúri nagyon jó volt, tekintélyt parancsoló időt úszott. Az olimpia előtt reménykedtem, hogy én is tudok ennyit, sajnos nem jött össze, de az ezüst is fantasztikus” – mondta az M4 Sportnak Cseh László. Hozzátette, hogy nagyon különleges, hogy éppen Phelps, Le Clos és ő lett holtversenyben második.

MTI fotó: MOB/Szalmás Péter

Az immáron négyszeres olimpiai ezüstérmes úszó az MTI-nek elmondta, örülök ennek az ezüstéremnek, főleg így, hogy hárman osztoznak a dobogó ezüstös fokán. Sajnálja, hogy az arany nem lett meg, de ahhoz nem volt elég gyors. “A kezdésemben még maradtak tizedek, szerencsére a második fele azért megy. Örülök, hogy egy ilyen kétszáz után egy ezüstöt azért sikerült összehoznom. Ez jót tesz a lelkemnek” – mondta. Hozzátette ugyanakkor, sajnálja, hogy nem lett meg az aranyérem: “Úgy jöttünk ki, hogy én úgy éreztem, meglehet. De hát ezért vagyunk emberek, hibázunk és nem ismerünk fel dolgokat. Ha jövőre lenne még egy olimpia, már biztosan nem követném el ezeket a hibákat”.

MTI fotó: Kovács Tamás

Később kifejtette: amellett, hogy a rajtja nem jó, dolgozni kell még a technikáján is, mert mint kiderült, az “nem acélos”. Fejben pedig úgy kell valamit összeszedni, hogy ha egy zongora esik a fejemre, az se viseljen meg. Nagyon meg kell edzeni ezt a fejet is” – folytatta Cseh, aki hangsúlyozta, hiába ért el kiemelkedő eredményeket a tavalyi világbajnokságon, meg az összes többi versenyen, egy olimpia azért más. A folytatásról úgy fogalmazott: “majd meglátjuk, négy év múlva hol leszek, mit csinálok, hogy tévén nézem-e vagy esetleg a medence partján”. A közelebbi jövőt illetően viszont konkrétabb volt, azt mondta, szeretne jövőre, Budapesten úgy versenyezni, hogy a hazai közönség ne nyomassza, hanem a szurkolástól inkább szétfeszítse az erő.

MTI fotó: MOB/Szalmás Péter

A versenyről készült videót IDE kattintva tekintheti meg.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!