El kellett altatni a Fővárosi Állatkert koaláját

Szerda délután el kellett altatni Nur-Nuru-Bint, a Fővárosi Állat- és Növénykert megmaradt koaláját, amelynek életéért múlt hét óta küzdöttek a kert munkatársai, de a súlyos daganatos betegség végül legyőzte az állat szervezetét.

koalak-3Fotó: zoobudapest.com

A koala kezdetben jól reagált a gyógyszeres kezelésre és átmenetileg javult is az étvágya, de később ismét rosszabbra fordult az állapota és a legfrissebb citológiai vizsgálatok szerint a betegség végstádiumába, menthetetlen állapotba került. Mérlegelve a lehetőségeket, a szakemberek úgy döntöttek, hogy megkímélik az állatot a további szenvedésektől, ezért elaltatták – olvasható az állatkert honlapján. Az állatnál még a múlt héten limfoid leukózist, egy olyan daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, amely a vérképző szerveket támadja meg. Ez a betegség gyakran előfordul a koaláknál, a vadonbeli állatoknál éppúgy, mint az állatkerti egyedeknél. Európában, ahol csak néhány állatkertben élnek koalák, korábban már négy másik intézményben is volt hasonló eset, köztük abban a belga állatkertben is, ahonnan Nur-Nuru-Bin Budapestre érkezett.

MTI fotó: Kovács Attila

Kedden, az állatkert fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatón Hanga Zoltán szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy a januárban elpusztult másik koala és Nur-Nuru-Bin betegsége között nincs összefüggés, hiszen Vobara az év elején bélcsavarodás miatt pusztult el, ami előfordul a koaláknál.

koalaFotó: zoobudapest.com

Egy korábbi, 2015. novemberében készült felvétel a koalákról:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!