Ekkora mennyiségű halat fognak ki Európa tengeriből

ipari-halaszat

Az Európai Bizottság javaslatot tett, hogy jövőre mekkora lehet a kifogható halmennyiség Európa tengeriből. Eszerint 35 halállomány esetében a meglévő szinten maradna vagy növekedne a halászati kvóta, 28 halállomány esetében pedig csökkenne a teljes kifogható mennyiség. Az Atlanti-óceánban és az Északi-tengerben élő állományokra országonként eltérő kvótákat is meghatároznak. Az idei évre vonatkozó kihalászható mennyiségeket (TAC) és a kereskedelmi szempontból legfontosabb fajokat az alábbi ábrán gyűjtötte össze az Index grafikusa.

Európában több száz tonnányit halásznak ki még a Magyarországon kevésbé ismert fajtákból is, mint az óriás rombuszhal, nyelvhal vagy a vörös álsügér. Annyira sokat, hogy egyes fajok túlhalászása kimondottan veszélyt jelent. A helyzetet a halászatban érdekelt országok nemzetközi egyezményekkel, kvótákkal, mennyiségi korlátozásokkal próbálják kezelni. – Írja az Index

kifghato-halmennyiseg-small2

Az legtöbbet halászott hal a hering 774932 tonnával, amit a makréla 521689 tonnával követ, harmadik helyen pedig a sprotli áll 265430 tonnával.

Forrás: Index

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!