Egy több mint három méteres óriáskalmár haláltusáját fotózták le Spanyolországban

Egy több mint három méter hosszú óriáskalmár haláltusáját fotózták le az észak-spanyolországi Galíciában – adta hírül a spanyol sajtó. Eddig a világon csupán néhány alkalommal sikerült felvételt készíteni a faj még élő példányáról.
oriaskalmar-2

Luis Laria, a tengeri élőlényeket tanulmányozó és védelmező helyi szervezet, a CEPESMA elnöke elmondta, hogy szeptember 30-án találták meg a 105 kilós nőstény állat partra sodort tetemét La Coruna közelében. Miután a leletről beszámolt a helyi sajtó, jelentkezett egy férfi, és azt állította, hogy fényképeket készített a még élő állatról. Elmondta, hogy a parton sétálva egy hatalmas lényt látott lebegni a víz felszínén, ezért elővette a fényképezőgépét, hogy megörökítse. Az állat ekkor ránézett, elkezdte forgatni a testét és borvörösre változtatta színét.

oriaskalmar-3

Luis Laria szerint páratlan leletről van szó, és segíteni fog jobban megismerni ezeket az élőlényeket, amelyekről egyelőre kevés ismerettel rendelkeznek a tudósok. Az elpusztult óriáskalmár tetemét a CEPESMA luarcai központjában tanulmányozzák. A feltételezések szerint egy másik óriáskalmárral vívott küzdelemben maradhatott alul, több végtagját is elveszítette, és végül belepusztult a sérülésekbe. Az óceán mélyén élő, a világ legnagyobb gerinctelen állatának tartott rejtélyes óriáskalmár (Architeuthis) végtagjai nélkül akár hat-nyolc méter hosszú is lehet.

oriaskalmar

Cikkajánló: Ritka találkozás – közel 4 méteres óriáskalmárt filmeztek le egy japán kikötőben

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!