Csodálatos felvételek készültek az elefántok királynőjéről, nem sokkal a halála előtt

Csodálatos felvételeket készített a kenyai Tsavo Nemzeti Park gyönyörű állatáról Will Burrard-Lucas természetfotós, aki nem sokkal a halála előtt örökítette meg az elefántok királynőjeként emlegetett idős nőstényt. A hivatalosan F_Mu1-nek nevezett elefánt 60 évig élt, s könnyedén felismerhető volt, ugyanis agyarai olyan hatalmas voltak, hogy szinte a földet súrolták.

At the time these images were taken, Tsavo was in the grips of a severe drought. There was little for the elephants to…

Közzétette: Burrard-Lucas Photography – 2019. március 13., szerda

 

Az afrikai elefántok akár hetven évig is élhetnek, hosszú életük során agyaruk akár 2 méternél hosszabbra is megnőhet, mely miatt az orvvadászok a mai napig kegyetlenül vadásszák őket.

Egy új kutatás arra is rávilágított, valószínűleg az orvvadászat számlájára írható, hogy egyre több nőstényelefánt él agyar nélkül Afrika egyes régióiban. Régen a nőstényelefántok 2-4 százaléka született agyar nélkül, ma azonban majdnem az egyharmaduk jön világra így Mozambikban, ahol a polgárháború szörnyű következményekkel járt az ország elefántjaira nézve. A kenyai nemzeti park elefántjához hasonló, óriási agyarú egyedekkel pedig szinte már alig lehet találkozni, kevesebb mint 30 példány él belőlük a világon.

Az afrikai elefántok a Földön ma élő legerősebb és legnagyobb szárazföldi emlősállatok. Számuk a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint az elmúlt évtizedben több mint 100 ezerrel csökkent, a populáció hanyatlásáért főként a vadorzók felelnek. Amíg az 1900-as években az afrikai elefántok több mint 12 millióan voltak, jelenleg csupán 350 ezer egyed él a földrészen.

 

“Her tusks were so long that they scraped the ground in front of her as she walked. She was like a relic from a bygone era.”
Simply the most wonderful creature…

Közzétette: Burrard-Lucas Photography – 2019. március 12., kedd

 

Will Burrard-Lucas hosszú hónapokon át figyelte és dokumentálta a lenyűgöző állatot és családját. A fotós elmondta, hogy kiváltságosnak érzi magát, amiért megörökíthette az elefántot és szabályosan elállt a lélegzete, mikor először meglátta. Ugyan az idős állat ekkor már lesoványodott és látszódott, hogy legyengült, de mégis rendkívül méltóságteljes volt. Burrard-Lucas hozzátett, hogy a hatalmas agyarú elefánt nagyon barátságos volt, sokszor olyan közel merészkedett, hogy akár meg is érinthette volna. A fotós magával ragadó képei méltó emléket állítanak az elefántok királynőjének, aki szerencsére megérhette, hogy idős korban, békésen távozzon.

“Remélem arra inspirálhatom az embereket, hogy törődjenek a természettel, és ha tehetik támogassák az olyan szervezeteket, mint a Tsavo Trust, melyek azért küzdenek, hogy megmentsék ezeket a különleges állatokat” – tette hozzá Burrard-Lucas.

A róla készült fényképek Burrard-Lucas új könyvében is szerepelnek, mely az „Óriások földje” címmel jelent meg és a Tsavo Nemzet Park számos ikonikus állatát bemutatja. A könyvről bővebb információt a landofgiantsbook.com oldalon , valamint a wildlifephoto.com és az Amazon UK oldalakon talál.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!