Egyre több az agyar nélküli nőstényelefánt az orvvadászat miatt

Valószínűleg az orvvadászat számlájára írható, hogy egyre több nőstényelefánt él agyar nélkül – állapította meg egy új tanulmány, melyhez a kutatást a mozambiki Gorongosa Nemzeti Parkban végezték. A megjelenés előtt álló munka eredményeiről Joyce Poole kutatót, az Elephant Voices állatvédő szervezet társalapítóját kérdezte a National Geographic.

Forrás: Benh LIEU SONG/flickr 

Régen a nőstényelefántok 2-4 százaléka született agyar nélkül, ma azonban majdnem az egyharmaduk jön világra így. A mozambiki polgárháború szörnyű következményekkel járt az ország elefántjaira nézve: 15 éve alatt a vadorzók a nemzeti park állományának 90 százalékát pusztították el. Ennek pedig nem várt következményei lett: a mozambiki elefántpopulációban elszaporodtak az agyar nélküli nőstények, számuk pedig azóta is növekszik.

A jelenséget azonban nemcsak itt, hanem Afrika más tájain is megfigyelték már. A dél-afrikai Addo elefántrezervátumban az ott élő 200 nőstény 98 százaléka született agyar nélkül már a 2000-es évek elején. Kenyában a Duke Egyetem 2015-ös kutatása a nőstények agyarának méretcsökkenését állapította meg.

Forrás: Elephant Garden

“Egyelőre kicsiny elefántpopulációkban előforduló jelenséggel állunk szemben. Lehetséges, hogy az orvvadászat áll az agyar nélküli elefántok szelekciójának hátterében, ezzel a trükkel igyekeznek túlélni az embert, aki elsősorban az agyaráért üldözi az állatot. Az orvvadászat okozta szelekció feltevését azonban még igazolni kell, elképzelhető ugyanis, hogy az agyar eltűnése egyszerű genetikai eredetű jelenség, véletlen módosulás, ami kis populációkon belül a rendellenesség elterjedéséhez vezethetett” – mondta Luigi Boitani, a Római Tudományegyetem zoológusa.

Forrás: Wikimedia Commons/Gorgo

Az afrikai elefántok száma a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint az elmúlt évtizedben több mint 100 ezerrel csökkent, a populáció hanyatlásáért főként a vadorzók felelnek. Amíg az 1900-as években az afrikai elefántok több mint 12 millióan voltak, jelenleg csupán 350 ezer egyed él a földrészen. Az orvvadászok évente 30 ezer ormányost ölnek meg agyarukért.

Forrás: Wikimedia Commons/Amoghavarsha JS/amoghavarsha.com
Forrás: Save The Elephants

Cikkajánló: Elvitte bemutatni újszülött borját egykori megmentőinek a büszke elefántmama


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!