Csodájára járnak a nyíregyházi sátánmajomnak – apja neveli tovább az aprócska kölyköt

Még a gondozókat is meglepte a Nyíregyházi Állatpark sátánmajma, mely a fajára egyáltalán nem jellemző módon egészen különleges apa-fia kapcsolatot alakított ki kölykével. Az intézmény Viktória házában egy nagyon sikeres tenyészpár élt együtt éveken át. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében itt élő nőstény kétévente hozott világra egészséges utódot, melyet minden alkalommal gondoskodóan nevelt.

A legifjabb csapattagnak 4 hónappal ezelőtt adott életet, viszont a kicsi világrajövetele után pár héttel gondozóink étvágytalanságot, bágyadtságot figyeltek meg az anyaállatnál. Az állatorvosok azonnal elkezdték vizsgálni az állatot, hetekig harcoltak érte, de sajnos a hasnyálmirigy gyulladás legyőzte.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Az anya pusztulásával kockázatossá vált a kölyök életben tartása is, hiszen a kis hím számára – bár már nem csupán anyatejjel táplálkozott- a napi testi kötődés és táplálékhoz juttatás életbe vágó. Mivel ennél a fajnál nem jellemző, hogy az apaállatok gondozzák utódaikat, már a nőstény gyógykezelése alatt elkezdtek utána járni a mesterséges nevelés lehetőségének, melyet azonban csak legvégső esetben szerettek volna alkalmazni.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Az apaállat azonban a gondozók minden számítását felülmúlta: a párja elpusztulása után azonnal átvette a halott mamája bundájába kapaszkodó kölyköt, akit addig csak közömbösen nézegetett a közös kifutóban, s azóta -akár csak egy anyaállat- a hátán viszi, magához öleli és gyümölcsökkel is eteti kicsinyét. A kivételes apa-fia kapcsolatot a látogatók is megtekinthetik a park Viktória házában.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A fehérarcú sátánmajmok (Pithecia pithecia) más néven sakik, a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói, főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. A párok hosszú távú monogám kapcsolatban élnek, ahol az utódgondozás a nőstény feladata. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet. Tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb, mint 30-40 centiméteres testük.

Egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között; a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük fehér, míg a nőstények barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket nem rossz természetükről, hanem szokatlan külsejükről kapták, hiszen az ivarérett hím olyan mintha „sámán maszkot viselne”.

APASÁGBÓL JELES – SÁTÁNMAJOM APA ÉS KICSINYE

Apaságból jelesre vizsgázott a Nyíregyházi Állatpark fehérarcú sátánmajom hímje. Társa váratlan elpusztulása után, fajától szokatlan módon azonnal átvette kicsinyük gondozását!

Több érdekességet az esti híradónkból tudhattok meg!

Közzétette: Nyíregyházi Televízió – 2019. január 10., csütörtök


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!