Cirkuszból kimentett oroszlánokkal végeztek vadorzók Dél-Afrikában

Zárt menedékhelyen öltek meg dél-amerikai cirkuszokból kimentett oroszlánokat orvvadászok a Dél-afrikai Köztársaságban. A védett helyre betörő vadorzók levágták két hím oroszlán, José és Liso fejét, farkát, lábát és lenyúzták a bőrüket, ami arra utal, hogy rituális célokra kellettek a testrészeik. Az Animal Defenders International (ADI) állatvédő szervezet, amely 21 éve foglalkozik bántalmazott állatok védelem alá helyezésével, azt állítja, ez az első eset, hogy a menhelyen élő állatokat öltek meg vadorzók.

Forrás: Animal Defenders International

Az ADI segítségével tavaly 33, perui és kolumbiai cirkuszokból kimentett oroszlánt telepítettek át a Dél-afrikai Köztársaságba, az Emoya Nagymacska Menedékhelyre, egy 5000 hektáros magánfarmra, ahol szigorú biztonsági rendszerek és fegyveres járőrök védik az állatokat. Az állatvédők nyomravezetői jutalmat fognak felajánlani, hogy elkapják a példátlan mészárlás tetteseit.

Januárban vadorzók átvágták egy másik állatrezervátum kerítését és lefejeztek három hím oroszlánt, mancsaikat levágták, vélhetően kuruzslási célból. Egyes afrikai közösségekben régi hagyománya van az oroszlántestrészek rituális felhasználásának, természetvédők azonban attól tartanak, hogy amint fogynak a főleg csontjukért vadászott ázsiai tigrisek, úgy nő az igény az afrikai oroszlánok csontja iránt, és ez további ösztönzést adhat a vadorzásnak Afrikában.

Forrás: Animal Defenders International

A dél-amerikai cirkuszi oroszlánok Afrikába menekítése nem szolgált természetvédelmi célokat, csupán humanitárius gesztus volt, a szervezők így akarták jobbá tenni a ketrecben tartott és bántalmazott állatok életének hátralévő részét. A múlt héten megölt két hím oroszlán egyikéről a boncolás megállapította, hogy agyi sérüléseket szenvedett az ütlegeléstől a cirkuszban.

Forrás: ADI/lionsbacktoafrica.org

Cikkajánló: Minden idők legnagyobb oroszlánmentő akcióját vitte véghez egy állatvédő szervezet


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!