Bukott államok tízes rangsora

Bukott államoknak nevezünk olyan országokat, amelyek az önálló, független állam néhány alapvető feltételét hiányosan vagy egyáltalán nem képesek megteremteni. Ilyen lehet például az, ha elveszíti a saját területei felett az irányítást, a kormány képtelen döntéseket hozni és azokat érvénybe léptetni, valamint az, ha a közszolgáltatások messze vannak az elégséges szinttől, esetleg nincsenek is.  A bukott államok rangsorolására van egy ezt kimutató index, amely alapvetően három fő csoportra (társadalmi, gazdasági, politikai) épül, annak 12 vizsgált területével.

Pakisztán

Szélsőséges iszlám szervezetek, évtizedes határviszályok Indiával, hárommillió afgán menekült, a kormánytól szinte függetlenül működő hadsereg és korrupció. Hatalmas államadósság, nyomor és iszlám szélsőségesek, amelyre még rájön az ország fejletlensége. Itt bujkált évekig Bin Laden, olyan húsz kilométerre az egyik legnagyobb pakisztáni katonai központtól.

Veszélyes országok

Haiti

Haiti a nyugati hemiszféra legszegényebb országa, a lakosság nyolcvan százaléka a szegénységi küszöb alatt él. 2010-ben egy erős földrengés romba döntötte az országot, ráadásul 2012-ben két hurrikán is lecsapott. Emellett Haiti a Dél-Amerikából érkező kábítószer-forgalom egyik tranzitországa. Sok a fegyveres banda és az emberrablások száma is magas.

Veszélyes országok

Jemen

Az Arab-félsziget egyik legszegényebb állama és Jement tarják az Al-Kaida fészkének, aminek a jemeni sivatagban van a központja. Mindez nyílt titok, tulajdonképpen hagyják őket nyugodtan dolgozni. A lakosság 45 százaléka a létminimum alatt él, ráadásul ez az ország az emberkereskedelem egyik fellegvárának is számít.

Veszélyes országok

Afganisztán

Egy évtizednyi amerikai megszállás után Afganisztán kilátásai rosszabbul néznek ki, mint valaha. A talibán uralja a vidéket, a kormány pedig képtelen nemzetközi támogatás nélkül fenntartani a rendet.

Veszélyes országok

Csád

Az egész világon itt a legalacsonyabb a várható élettartam, mindössze 49,44 év. Nincs infrastruktúra, szociális háló, ráadásul valahogy el kellene tartaniuk félmillió szudáni és közép-afrikai köztársaságból érkezett menekültet.

Veszélyes országok

Szudán

2007 óta az ENSZ és az Afrikai Unió katonai egységei igyekeznek fenntartani a rendet az országban, kevés sikerrel. Nem éppen baráti a kapcsolata Dél-Szudánnal, akivel az olaj meg a vallás miatt vesztek össze. Tavaly 16 békefenntartót öltek meg és az évek óta húzódó népirtásoknak 300 ezer áldozata volt – 2007 előtt. Hárommillióan menekültek el lakóhelyükről, a kormány korrupt és tehetetlen az erőszakkal és az emberrablásokkal szemben.

Veszélyes országok

Kongói Demokratikus Köztársaság

A 90-es évek közepe óta szinte folyamatosan tart a polgárháború, amelynek évente tízezrek esnek áldozatul, ráadásul folyamatosan menekülnek hozzájuk  a szomszédos Ruandából és Burundiból. Tomboló AIDS, szennyezés, alultápláltság és más betegségek sújtják az ország lakosságát.  Az ország 70 százaléka a létminimum alatt él és az éves átlagkereset kb. 80 ezer forint.

Veszélyes országok

Közép-afrikai Köztársaság

Az afrikai országban rendszeresen puccsokkal döntik meg az ideiglenes kormányokat, így nem meglepő, hogy az ENSZ folyamatosan katonákat küld az országba, attól tartva, hogy komoly népirtás kezdődhet meg.

Veszélyes országok

Szomália

22 évnyi polgárháború következtében szinte semmi nem maradt a kelet-afrikai országból. Szomáliában hadurak gyakorolják a hatalmat és a várható élettartam csak 51,58 év. A gyermekhalálozási arány nagyon magas (10%),  és folyamatosan veszélyeztetik a nemzetközi vizeket a szomáliai  kalózok is.

Veszélyes országok

Dél-Szudán

Alig három éve létezik a világ legfiatalabb állama. A Szudánból kiszakadt Dél-Szudán történelmének második évében, 2013-ban polgárháború robbant ki, aminek következtében egymillió ember veszítette el az otthonát, negyedmillióan pedig az országból is elmenekültek. Teljes mértékben nemzetközi segítségre szorul élelem és gyógyszerek tekintetében.

Veszélyes országok

Forrás: Foreign Policy

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!