Bezáratták a fekete hóesésért felelős szibériai szénfeldolgozót

A szibériai hatóságok ideiglenesen bezárattak egy szénfeldolgozó üzemet, amelyet fekete hóesést kiváltó súlyos levegőszennyezéssel gyanúsítanak. A Moszkvától több mint 3000 kilométerre fekvő Kemerovói terület három városában februárban több alkalommal is fekete hó esett, a jelenségről fotók és videók jelentek meg a közösségi oldalakon. A lakók szerint a házakat és járműveket beborító fekete hó olajos tapintású és nehezen tisztítható volt.

„Elég nyomasztó látvány, ha az ember körül minden fekete. Tudjuk, hogy ez rendkívül káros az egészségre” – mondta Natalja Zubkova, a helyi internetes portál főszerkesztője.

Forrás: Siberian Times

A hatóságok vizsgálatot indítottak, a gyanú a három érintett település egyikében, Kiszeljovszkban működő szénfeldolgozó üzemre terelődött, ahol „rendszeres és régóta tartó” légszennyezést tártak fel. A területen bányászott szenet feldolgozó üzemben egyáltalán nem szűrték a levegőbe került port – állapították meg a nyomozók.

Forrás: Siberian Times

A terület kormányzója, Szergej Civiljov kedden a lakosság elleni „emberölési” kísérlettel vádolta meg az üzem vezetőségét és elrendelte a létesítmény ideiglenes bezárását. „Saját magukat, a dolgozókat, és mindenkit, aki maguk körül van, elpusztítanak” – mondta a kormányzó a helyi televízióban.

A Kemerovói terület a Kuzbasz bányavidék része. Itt található Oroszország legnagyobb szénmezője. A térségben számos, igen szennyező fémkohászati üzem is működik.

Cikkajánló: Fekete hó hullott Szibéria több városában


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!