Fekete hó hullott Szibéria több városában

Bizarr látvány fogadta három szibériai város lakóit: a Kemerovo régióban fekvő településeken (Prokopyevsk, Kiselyovsk és Leninsk-Kuznetsky) ugyanis napokon át fekete hó hullott. Szibéria szénbányászati régiójának lakói azonnali intézkedéseket sürgetnek az ügyben. A közösségi oldalakon többen is beszámoltak róla, hogy vastag fekete hótakaró borítja az utcákat a térségben, amely sokak szerint előjele az emberek által okozott ökológiai katasztrófának. Az orosz médiában „posztapokaliptikusnak” nevezték a helyiek által megörökített koromfekete havazást.

A jelenségért a környezetvédők szerint a kemerovoi szénbányák által okozott súlyos környezetszennyezés, illetve légszennyezettség a felelős, amit a helyi gyárak részben be is ismertek; meghibásodásra hivatkoztak és néhány létesítményt ideiglenesen le is állítottak. Hasonló esetre már máskor is volt példa Szibériában: tavaly például Mijszki bányászvárosát lepte be fekete színű hó, a jelenségért ott is az ipari üzemeket okolták.

A bányászatra épülő régió borzasztó egészségügyi statisztikákkal rendelkezik. A térség 2,6 millió lakosának várható életkora 3-4 évvel kevesebb az amúgy is alacsonynak számító orosz átlagéletkornál, a rákos megbetegedések és a tüdőt érintő betegségek száma pedig jóval meghaladja az országos átlagot. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, egyébként is mindig sok szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik. A most tapasztalt jelenség szerintük egyértelműen bizonyítja, milyen katasztrofális a helyzet a régióban.

Siberian Times, The Guardian


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!