“Balkezes” a kenguruk többsége

Balkezes” a kenguruk többsége – fedezték fel ausztrál kutatók, akik ezzel megcáfolták azt a feltételezést, hogy a jobb- vagy balkezesség kizárólag az emberre lenne jellemző. A Tasmániai Egyetem kutatócsoportja megfigyelte azt, hogy a kenguruk és más erszényesek – az emberhez hasonlóan – szívesebben használják az egyik mellső végtagjukat, mint a másikat. Az emberrel ellentétben azonban ezek az állatok általában a bal “kezüket” kedvelik jobban.

Kenguruk

Két éven át tanulmányozta a kengurukat Janeane Ingram PhD-hallgató, és észrevette, hogy túlnyomó többségük szívesebben használta a bal mellső végtagját. Kutatócsoportjának tanulmánya a Current Biology című szaklapban jelent meg. “A keleti szürke és vörös kenguruk igen erősen preferálták a bal mellső végtagjukat az összes megfigyelt tevékenység közben. A vörös nyakú wallabyk szintén szívesebben használták a bal mellső végtagjukat, amikor hátsó lábukon állva táplálkoztak vagy tisztogatták magukat” – mondta a kutató.

Kenguruk

A “balkezesség” a hátsó lábukon álló erszényeseknél gyakoribb volt, mint a négy lábon állóknál. Ingram világos és erős kapcsolatot fedezett fel a felegyenesedett tartás és a mellső végtag preferenciája között. Az agyi aszimmetriáról és az emlősök evolúciójáról szóló ismeretanyagot bővíti minden tanulmány, mely igazolja egy felegyenesedett faj jobb- vagy balkezességét – vélte a Ingram.

“Ugyan a tudományos közösségben uralkodó a nézet, amely szerint a jobb vagy bal kéz preferenciája az emberben és a főemlősökben fejlődött ki, tanulmányunk egyik méltatója rámutatott, hogy a lateralitás, vagyis az egyik oldali végtag gyakoribb használata nyilvánvaló a papagájnál, amikor általában ugyanazzal a végtagjával tartja az ételt, valamint a kutyánál, amikor pacsit ad” – hangsúlyozta a kutató.

Kenguruk

Kenguruk

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!