Az Osztrák–Magyar hadsereg katonáinak testét találták meg egy gleccserben

Olaszország népszerű síterepei közel 100 éve még nem a kikapcsolódás festői helyszínei voltak. Észak-Olaszország hegyvidékén húzódott a modern hadviselés egyik legborzalmasabb frontvonala. A fehér háborúként emlegetett harcok az Alpok csúcsai közt folytak, nem ritkán 2-3 ezer méteres magasságban. Amikor az első  világháború véget ért, az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó terület Olaszország része lett. Ismét a kirándulók, természetjárók kedvelt célpontja lett. A globális felmelegedés hatására egyre több és több hó tűnik el, sok gleccser húzódik vissza a hegyekről, emiatt előtűnnek  a pusztító háború emlékei, elesettjei.

4

Száz évvel ezelőtt fotográfiák is készültek a hideg hegyekben harcoló katonákról

A gleccserekből fegyverek, katonai eszközök, menedékek kerültek elő az elolvadt hó alól. Sőt, előkerült néhány katona holtteste is, a jég által konzervált állapotban. Az elesett katonákat  szinte mumifikált a jég.  2004-ben három katona testére bukkantak 4000 méter magasságban, egy jégfalba fagyva. A katonák ruhájából egyértelmű volt, hogy az osztrák–magyar hadsereg tagjai. A zsebükben kötszereket találtak, így valószínűleg szanitécek voltak, akik az 1918 szeptemberében dúló harcokban eshettek el.

1

Balra egy nemrég felszínre került holttest, jobbra az olasz katonák téli álcaruhája.

2

Az egyik 2004-ben előkerült, gleccserbe fagyott holttest

3

Legutóbb egy 17 éves fiú múmiája került elő.

A feljegyzések szerint több ezer katona maradványait találhatják majd meg a hegyen. A helyszínen rögzített nyomokból nagyon sok mindenre fény derül, bár eddig még csak egy olasz katonát sikerült név szerint is azonosítani. Egy 2012 nyarán talált holttest vizsgálata például kiderítette, hogy egy 17 éves fiú maradványait találták meg, akivel egy tüzérségi lövedék repesze végzett.

5


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!