Az orángutánok édenkertje

Az orángutánok egykor szabadon mászkáltak Szumátra és Jáva egész területén, ám az élőhelypusztulás és az illegális állatkereskedelem eredményeként drámaian lecsökkent az egyedszámuk. Ma már a Föld egyik legveszélyeztetettebb állataként tartják őket számon és mindössze 7000 vadon élő példány maradt belőlük Szumátrán. Nagyrészük a sziget északi csücskében található Leuser ökoszisztémában él, így a területért és élőhelyük fenntartásáért tudósok és természetvédők harcolnak.

orangutanok

A Leuser Nemzeti Parkban egy karantén-központ is található, amely jelenleg 48 orángutánnak nyújt átmeneti otthont, akiket a fakitermelőktől és az állatkereskedőktől mentettek meg. Többségük még kölyök, a vadonban az anyjuk nevelné őket, ám itt a személyzet tagjai lettek a „pótmamáik”. A gondozóknak ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a kicsiket idővel visszaszoktassák a természetbe, és felnőttként képesek legyenek egyedül is életben maradni a vadonban. A nevelők legújabb kedvence a féléves orángutánbébi, aki egész nap társaival és gondozóival játszik a védett területen.

Orángutánok

Orángutánok

A NatGeo Wild műsorán szeptember 1-én bemutatásra kerülő Orángutánok édenkertje című film nemcsak az észak-szumátrai karantén központot mutatja be, hanem Chris Morgan ökológus vezetésével az őserdőben vadon élő populációk életébe is bepillantást enged. Az Orángutánok édenkertje szeptember 1-jén 18 és 21 órakor látható a NatGeo Wildon.

Orángutánok

Orángutánok

További információk itt: natgeotv

Forrás: NatGeo Wild


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!