Az eddigi legismertebb extrém sportolók különleges sorsa

A világ legnépszerűbb extrém sportolói sokszor hihetetlen kalandokat éltek át, azonban vannak közöttük olyanok is, akiknek különleges sorsa még inkább emlékezetessé teszi életútjukat.

Forrás: Unsplash/Nil Castellví

Az extrém sport világa az egyik legérdekesebb terület, ahol az ember szembekerül képességei határaival. Szakértőnk Boross Örs utánanézett két példának az extrém sportok világából, melyek kiválóan rámutatnak erre a sajátos letformára, mely küldetés és életprogram egyben.

  • Az extrém sport nem mindenkinek való, veszélyes és kockázatos
  • Sok pénzbe kerül, de annál nagyobb élményt nyújt
  • Egész életünket meghatározó élményt ad számunkra
  • A veszély egyben lehetőség is, a természettel és határainkkal való szembenézésre
  • Számos extrém sport létezik, ami egyben művészet is

Gábor Rakonczay halálközeli élménye

A kétszeres Guinness-rekorder, Rakonczay Gábor vitorlázó, aki hatszor szelte át az óceánt, 2020. január 20-án indult az atlanti óceán átszelésére. A magyar extrém sportoló az Atlanti-óceán átkelése előtt áll egy ön- épített SUP, egy 5,5×1,5 méteres szörfdeszkát készített. Az expedíció Gran Canariáról indult, ahonnan a tervek szerint 55-65 napon belül kívánt megtenni 5200 kilométert a nyílt óceánon.

Rakonczaytól távolról sem idegenek az extrém kalandok: 2012-ben ő volt az első ember, aki kenuval egyedül átszelte az Atlanti-óceánt, megdöntve ezzel a világrekordot, tavaly pedig elérte a Déli-sarkot: így ő lett az első magyar ember, akinek sikerült. Az Antarktisz partjairól indulva 44 nap és négy óra alatt teljesítette a 917 km-es távot.

A Gran Canaria-Antigua útvonal klasszikus, hajós körökben “mezítlábas útvonalnak” is hívják: Európa partjairól ez a legegyszerűbb út a Karib-tenger irányába. Az óceán áramlatainak köszönhetően 8-10 hónap alatt akár a Karib-tengert vagy Brazíliát is el lehet érni különösebb ügyeskedések nélkül. Az Atlanti-óceán alkalmas az átkelésre, de sietni kell Antiguában, mielőtt a hurrikánszezon elkezdődik. Az extrém sport tánc a káosz szélén.

Élelmiszeren és technikai felszerelésen kívül szinte semmit nem vitt magával Rakonczay. Négy műholdas adót és két műholdas rádiótelefont vitt, ezeken kívül semmilyen műszaki cikket. Az 5200 kilométeres út során Rakonczayt életmentő kötéllel biztosította önmagát – így csak 20 perces alvásciklusokkal számolt.

A jelzőkkel segítséget tudott hívni, és mint kiderült, erre szüksége is volt. A kalandos útnak a tervezettnél jóval hamarabb vége szakadt. A magyar extrém sportoló hat nehéz nappal távozása után maga vetett véget a világ első kísérletének, hogy kabinmentes Stand-Up Paddle-en átvitorlázza az Atlanti-óceánt. Rakonczay Gábor második felesége, Viktória (akivel sajnos azóta elváltak), és közös családjuk érdekében, jobbnak látta Rakonczay, ha nem kísérti a sorsot. Nagyon nehéz és viharos vizek voltak.

Eredeti terve szerint az 5200 kilométeres út két hónapig tartott volna, miután elhagyja a Kanári-szigeteket. A haladás azonban a tervezettnél sokkal nehezebbnek bizonyult, és a tenger könyörtelen volt még ebben a téli évszakban is. Rakonczay már első estéjén rájött, hogy nem tud aludni, és a Stand-Up Paddle szélét csapkodó hideg hullámok gyorsan átitatták a ruháját. Negyedik estére már hallucinált, és az óceán vize melegnek tűnt a számára.

Ekkor jött rá, hogy valami komoly baj van, és úgy döntött, hogy véget vet az utazásnak. Mivel a hullámok lehetetlenné tették a csónakos mentési kísérleteket, Rakonczayt végül helikopterrel kellett kiemelni. Még az extrém sportban is néha jobb az elővigyázatosság.

Philippe Petit, művészet a magasban

Magasan New York fölött Alsó-Manhattanben egy francia utcai előadó lépett le a World Trade Center déli tornyának tetejéről 1974. augusztus 7-én. Philippe Petit feketébe öltözve, hosszú rúddal tartotta az egyensúlyt. Híres high-wire sétája a történelemkönyvekbe bekerült, közel fél kilométeres magasságban sétált szinte a levegőben.

Forrás: Unsplash/Jesse Bowser

Petit fiatal kora óta élvezte a kötéljárást, és zsonglőrként kezdte pályafutását Párizs utcáin. Csodálatos módon először azt képzelte, hogy az ikertornyok között sétál, mielőtt azok megépültek volna. Mint később elmesélte, egy fogászati ​​vészhelyzet miatt támadt az ötlet: “Itt vagyok, fiatal, 17 éves, rossz fogakkal egy francia fogorvos egyik színtelen várótermében. hirtelen lefagyok, mert kinyitottam egy újságot egy oldalon, és látok valami csodálatosat, valamit, ami inspirál. Látok két tornyot, és a cikk azt mondja, hogy egy napon ezek a tornyok felépülnek.”

A tornyok csak 1973-ra készültek el, de Petit már gyerekként elhatározta, hogy egy napon át fog sétálni közöttük. Mihelyst hallott a magasságukról, muszáj volt neki a magasban megpróbálkozni a szinte lehetetlennek látszó, még a tapasztalt extrém sportolót is próbára tevő küldetéssel. 1971-ben a Notre Dame tornyai és 1973-ban a Sydney Harbour Bridge pilonjai közötti sétákkal kezdte pályafutását. Bár cirkuszi előadóművésznél edzett, és „költőnek, gyönyörű színpadokat hódítónak” gondolta magát, az ikertornyok közötti séta előkészületei leginkább egy rablásfilm jeleneteire hasonlítottak.

Építőmunkástól az újságírón át az építészig mindennek álcázta magát, hogy bejusson és tanulmányozhassa a helyszínt, sőt, előtte helikopterrel felülről végigpásztázta a helyszínt. 1974. augusztus 6-án éjjel, egy bennfentes alkalmazott, segítségével Petit és néhány cinkos bejutottak a tornyokba, két csapatra szakadva. Egyikük egy nyílvesszőt lőtt át az épületek közötti résen, és egy hosszú horgászzsinórral feszítette át azt, amelyet aztán erősebb tartóhuzalok felfűzésére használtak. Másnap reggel 7 óra körül Petit kilépett a vezetékre. A következő 50 percben nyolc utat tett meg, meghajolt a lent bámészkodók előtt, és még megállt, hogy leüljön és lefeküdjön a hüvelyk vastagságú vezetékre. Végül leszállt a vezetékről, és feladta magát a rendőrségnek, akik letartóztatták és pszichológiai kivizsgálásra vitték. Merjünk nagyokat álmodni, akkor is, ha illegális!

A történetek tanulsága az, hogy az extrém sport távolról sem veszélytelen. Ugyanakkor, akárcsak a szerencsejáték, izgalmas is lehet. Veszély és lehetőség, hírnév és kudarc, élet és halál, mindez része az extrém sportnak, mely több mint sport: művészet a javából, azaz, szép élet.

Amint az a cikkből is kiderül, az extrém sportok veszélyes és néha halálos következményekkel járhatnak, így nem mindenki számára megfelelő tevékenység. Szerencsére az adrenalin biztonságos eszközökkel is megtapasztalható. A Péter Deli Fairspin termék áttekintése igazi izgalmakat kínál anélkül, hogy az életedet kockáztatnád. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az extrém sportokhoz hasonlóan itt is komoly és kiegyensúlyozottságra van szükség.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!