Ausztrália kompenzálja az atombomba-károsultakat

Jobb ellátást biztosít Ausztrália azoknak az őslakosoknak, akiknek ma is egészségügyi problémái vannak az ötvenes és hatvanas években végrehajtott, brit kísérleti atomrobbantások miatt – tudatta az ausztrál kormány. A veteránügyi minisztérium tájékoztatása szerint az érintett őslakosok ugyanolyan biztosítást kapnak, mint a háborús veteránok, ez szinte minden egészségügyi ellátásuk költségét fedezni fogja.

Az Egyesült Királyság az ausztrál kormány belegyezésével 1952-től 1963-ig hajtott végre kísérleti atomrobbantásokat az ország sűrűn lakott részeitől távol, a Dél-Ausztráliához tartozó Maralingában és Emu Fielden, valamint az ausztrál partoktól északnyugatra fekvő Montebello-szigeteknél.

Maralinga (Fotó: flickr/Wayne England)
Kísérleti atomrobbantás a Montebello-szigeteknél (Fotó: Wikipedia/Australian War Memorial)

A helyi őslakosok többségének el kellett hagynia lakhelyét. Aki viszont nem volt hajlandó elköltözni, a radioaktív sugárzás miatt óriási sugárdózist kapott, ami miatt megbetegedtek, és leszármazottaik is egészségügyi problémákkal küzdenek. Egy tanulmány szerint Maralinga környékén 1200 ember érintett. Az őslakosok jogaiért küzdő civil szervezet üdvözölte a kormány bejelentését, ám emlékeztetett arra is, hogy az áldozatok kártérítést is szeretnének kapni.

Emlékmű Emu Fielden (Fotó: Wikipedia/Gazjo


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!