Aktív, víz alatti vulkánban fedeztek fel cápákat a kutatók

A National Geographic Society által támogatott kutatócsoport a Salamon-szigetek közelében található Kavachi nevű víz alatti vulkánt vizsgálva fedezte fel, hogy a tűzhányó kráterében csipkés pörölycápák, selyemcápák és ráják is élnek. A Kavachi igen aktív tűzhányó, a Csendes-óceán délnyugati részének víz alatti vulkánjai közül az egyik legaktívabbnak számít. Legalább két tucatszor tört ki a huszadik században, legutóbb pedig tavaly érzékeltek aktivitást a NASA műholdjai.

Cápákat találtak egy víz alatti vulkánban

Cápákat találtak egy víz alatti vulkánban

A kutatócsoport egyik tagja, Brennan Phillips elmondta, hogy a vízfelszín felett és alatt egyaránt lehet hallani, ha kitörésre készül a Kavachi, a morajlása ugyanis akár 16 kilométerrel arrébb is hallható. Mivel senki sem tudja százszázalékos pontossággal megmondani, hogy milyen gyakran tör ki a víz alatti vulkán, az expedíció nem volt veszélytelen. A vulkán még akkor is veszélyes a búvárok számára, ha éppen nem készül kitörni, a forróság és bőrt irritáló savas kémhatású víz miatt. Ezért a kutatók kamerákkal felszerelt robotokat juttattak le a vulkán belsejébe. Egy órán keresztül készítettek felvételeket a víz alatt, és ennyi idő is elegendő volt ahhoz, hogy megörökítsék a forró, savas, metánban gazdag környezetben élő cápákat és rájákat.

Cápákat találtak egy víz alatti vulkánban

Cápákat találtak egy víz alatti vulkánban

Brennan Phillips elmondta, hogy mikor a vulkán kitör minden életet elpusztít, nincs esély a túlélésre, így a tény, hogy ezek az állatok mégis itt élnek, számos kérdést vet fel: „Vajon előre megérzik, ha kitörés van készülőben, és még azelőtt elmenekülnek a kaldera környékéről, hogy a katasztrófa bekövetkezne? Vagy csapdába esnének, majd a gőz és láva áldozatává válnának? Milyen változásokon mentek keresztül a megfigyelt élőlények?” – teszi fel az izgalmas kérdéseket a kutató. A további vizsgálatok érdekében a kutató most egy szeizmikus mérőállomást és mélytengeri kamerákat szeretne elhelyezni a Kavachinál.

Cápákat találtak egy víz alatti vulkánban

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!