Akrit Jaswal – az indiai zsenigyerek, aki 7 évesen sikeres műtétet hajtott végre

Akrit Pran Jaswal 1993. április 23-án született az indiai Nurpurban. Az indiai fiatalember már gyerekkorában a figyelem középpontjába került, igazi csodagyerekként tartották számon. Nem véletlenül, kétévesen már olvasott és írt, ötévesen Shakespeare-t olvasott, hat éves korában az intelligenciájától lenyűgözött orvosok megengedték neki, hogy a helyi kórházakban megnézze a műtéteket, hét éves korában sikeres műtétet hajtott végre. Akrit otthonában végezte el első műtétjét, betege egy helyi lány volt, aki nem engedhette meg magának, hogy orvoshoz menjen. A kislány korábban megégette a kezét, amitől az ökle összezárult. Akrit mindenféle orvosi és sebészi gyakorlat nélkül egy egyórás műtéttel kiszabadította az ujjakat, és a lány újra tudta használni kezét. Akrit Jaswalt megvizsgálták a Gifted Development Centre munkatársai, az amerikai székhelyű tehetségkutató és fejlesztő központ pedig hivatalosan elismerte, hogy Akrit egy született zseni.

Akrit Jaswal

Akrit Jaswal

Akrit Jaswal

12 éves korában felvették egy orvosi egyetemre, ő a legfiatalabb hallgató, akit valaha felvettek a Punjab Egyetemre. Ekkor, 12 éves korában bejelentette, hogy egy rákgyógyszer felfedezésén fáradozik. Életcélja a rák – és azután más súlyos betegség – ellenszerének a megtalálása. Azt állítja, hogy nyolcéves korában jutottak az eszébe azok az ötletek, amelyeket ki szeretne dolgozni, és amelyek alapján meg szeretné találni a rák gyógyításának egyszerű módját. Egy korábbi interjúban így beszélt munkájáról: „Voltak esetek, amikor háromszázan gyűltek össze, hogy figyeljék a munkámat. Találtam egy módszert, amellyel genetikailag sikeresen gyógyítható a rákbetegség és az AIDS”. Tizenhárom évesen Akrit 146 pontot ért el az IQ-teszten.

Akrit Jaswal

Akrit Jaswal

Akrit Jaswal

Akrit Jaswal

Akrit Jaswal

Akrit életéről dokumentumfilm is készült. A filmben azt is láthatjuk, amikor a híres londoni Imperial College kutatói beszélgetnek, és végeznek el vele gyakorlati és intelligencia teszteket. Határozott elképzeléseivel és magas intelligenciájával meglepi Akrit a tudósokat és orvosokat. A laboratóriumba is beengedik. A teszt elméleti részét nagyon magas pontszámmal 98 %-os eredménnyel teljesítette, ami a felső 2 %-ba sorolta őt, azonban a gyakorlati teszteken a korosztályához képest gyengébben teljesített. A film végén Akrit visszatér a Himalája lábainál fekvő kicsiny falujába, azonban nem adja fel élete álmát és biztos benne, hogy meg fogja találni a rák ellenszerét. Mi csak reménykedhetünk benne, hogy sikerül neki!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!