Ahol a gyerekek alszanak – James Mollison meghökkentő fotói

Az amerikai újságíró, Chris Booth és a fotós James Mollison bejárták a világ számos táját, és lefotózták hol milyen körülmények között hajtják álomra a fejüket a gyermekek. A gyerekekkel interjút is készítettek, arról kérdezték őket, hogy hogyan telnek a hétköznapjaik, és mik az álmaik. Mindezt pedig kiadták a Where Children Sleep című könyvben. A páros arra szeretné felhívni a figyelmet, mekkora különbségek vannak a világban. Mindezt pedig olyan közegben, ahol a szereplők biztosan nem tehetnek a körülményeikről. Sem a jóról, sem a rosszról, sem a vallásról, sem a lehetőségekről. Ugyan az a gyermeki ártatlanság jellemzi mind az álom-palotában, mind a faviskóban élőt.

Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

A kisemberek hálószobái közt vannak megmosolyogtatók, furcsák, olyanok pompásak amilyet minden szülő szeretne adni a gyermekének, és olyan borzalmas körülmények, amit egy  gyermek sem érdemelne. Egy biztos, tényleg nagyon elgondolkodtató sorozat.

A 8 éves Roathy, Phnom Penh peremén él, Kambodzsában. Otthonuk egy hatalmas szeméttelepen van, ágya régi gumiabroncsokból készült. Nagyjából 5ezer ember él és dolgozik itt. Roathy minden reggel 6-kor kel, és több száz másik gyerekkel együtt munkába megy, miután a helyi jótékonysági telepen lezuhanyoztak. Italos dobozokat és műanyag palackokat gyűjt össze a telepen, amit egy újrahasznosító cég vásárol meg. Számukra gyakran a reggeli a nap egyetlen étkezése.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

Nantio 15 éves, a kenyai Rendille törzs tagja. Két bátyja és két nővére van. Nantio és családja egy sátorszerű kunyhóban él, amit marhainakkal rögzítettek. Esténként a kunyhó közepén égő tűz körül alszik a család. Nantio napközben segít az otthoni feladatokban, kecskéket őriz, tűzifát aprít és vízért megy. Csak pár évet járt a falusi iskolába, de úgy döntött nem folytatja tovább. Reméli, hogy egy morant vagyis egy harcost választanak neki férjnek.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

Thais 11 éves, egy társasház 3. emeletén él a brazíliai Rio de Janeiro-ban. A húgával osztozik a szobán. A hírhedt Cidade de Deus azaz “Isten városa” nevű kerület szomszédságában élnek, ami a veszélyes bandákról és a kábítószerkereskedőkről hírhedt. Azt mondja, mióta megjelent 2002-ben a kerületről szóló City of God című film, sokat javult a helyzet. Thais nagy rajongója egy Felipe Dylon nevű popénekesnek, tele van a róla készült poszterekkel a szobájának fala. Modell szeretne lenni ha nagy lesz.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

A képen látható kisfiú Róma peremén él a családjával, és ezen a matracon alszik. Romániából érkezett a család egy jobb élet reményében, miután koldusként összeszedtek annyi pénzt, amennyiből buszjegyet tudtak venni. Többször elzavarta már őket a hatóság, amiért magánterületen aludtak. Napközben a szülei jelzőlámpáknál szélvédőket mosnak. Sem ő, sem a családja nem járt sohasem iskolába.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

Tzvika 9 éves, egy lakóparkban él egy Beitar Illit nevű izraeli településen, Ciszjordániában. Itt 36 ezer haredi (ortodox) zsidó él együtt. A vallás nagyon fontos szerepet játszik az életükben. A TV és az újságok ki vannak tiltva a településről. Tzvikának egy húga és két öccse van, akikkel egy szobában alszanak. Itt átlagosan 9 gyerek születik egy családban. Autóval viszik az iskolába, ami így néhány percre van. Iskola után Tzvika a könyvtárba megy. Szereti olvasni a Szentírást, és vallási témájú játékokkal játszani a számítógépén. Ha felnő rabbi szeretne lenni.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

Jasmine (Jazzy) négy éves, egy nagy házban él szüleivel és három testvérével az Egyesült Államokban, Kentuckyban. A házukat egy nagy farm veszi körül. A szobája tele van koronákkal és szalagokkal, amit szépségversenyeken nyert. Már több mint 100 versenyen indították a szülei. Délutánonként a színpadi rutint gyakorolja egy trénerrel. Rocksztár szeretne lenni ha felnő.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

Dong 9 éves, a kínai Yunnan tartományban él szüleivel, húgával és nagyapjával. A szülők és a gyerekek egy szobán osztoznak. A családnak van egy kis birtoka , amin rizst és cukornádat termelnek maguknak. Dong 20 perc sétára lakik az iskolától, nagyon élvezi az írást és az éneklést. Rendőr szeretne lenni ha nagy lesz.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

Jamie 9 éves, az ikertestvérével, a nővérével, és szüleivel él egy lakásban az 5. sugárúton New Yorkban. Jamie egy jó hírű iskolába jár és jó tanuló. Iskola után dzsúdóra és úszásra jár. Ha felnő, ügyvéd szeretne lenni akárcsak az apukája.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

Douha 10 éves, a szüleivel és 11 testvérével egy palesztin menekülttáborban él Hebronban, Ciszjordániában. 5 nővérével osztozik a szobán. 10 perc sétára lakik az iskolától, arról álmodik, hogy gyermekorvos lesz. Douha bátyja, Mohammed megölte magát és 23 civilt egy izraeliek elleni öngyilkos merényletben. Az izraeli hadsereg később lerombolta a házukat.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

Kaya négy éves, szüleivel él egy kis lakásban Tokióban, Japánban. A szobája tele van pakolva ruhákkal és babákkal. Az összes ruháját az anyukája varrta neki. 30 ruhája, 30 pár cipője és rengeteg parókája van. Az iskolába ahova jár viszont egyenruhában kell menni. Karikaturista akar lenni ha nagy lesz.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

Indira 7 éves, a szüleivel, bátyjával és nővérével él Kathmandu közelében Nepálban. A házuk egy szobából áll, amiben egy ágy és egy matrac van. A gyerekek a matracon osztoznak. A család nagyon szegény, így mindenkinek dolgoznia kell. Indira körülbelül 150 másik gyerekkel együtt kezdi a műszakot a kőbányában. Hat óra munka után otthon segít a házimunkában. Emellett iskolába is jár, ami 30 perc sétára van az otthonuktól. Ha felnő, táncos szeretne lenni.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

Joey 11 éves, a szüleivel és nővérével él Kentuckyban, az Egyesült Államokban. Rendszeresen elkíséri az apukáját vadászni. Első zsákmányát, egy szarvast, hét évesen ejtette el. Két sörétes puskája és egy íjpuskája van. Nagyon várja már, hogy az íjpuskát is használhassa. Imád a szabadban lenni, akkor is vadászni szeretne ha felnő. Nem hisz abban hogy bárki csak sportból vadásszon, ők minden húsforrásukat az elejtett vadakból szerzik. Amikor éppen nem vadászik, szívesen néz tv-t házi kedvencével, egy Lily nevű gyíkkal.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói

A 12 éves Lamine Szenegálban él. Egy falusi bentlakásos iskolába jár, ahol csak fiúk tanulnak. Több fiúval osztozik a szobán, és téglákból készült ágyon alszanak. Minden reggel 6-kor indulnak a gazdaságba, hogy megtanulják hogyan kell ásni, és szamarak segítségével szántani. Délutánonként pedig a Koránt tanulmányozzák. Lamine a szabadidejében legszívesebben a barátaival focizik.
Ahol a gyerekek alszanak-James Mollison fotói


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!