A világ legfurcsább és leggyomorforgatóbb ételei

Az io9.com nemrégiben gyűjtötte össze a világ legmegdöbbentőbb, leggusztustalanabb ételeit “A legfurcsább és legfelháborítóbb ételek, amiket megehetsz” címmel. A nem éppen nyálcsorgató fogások között magyar étellel is találkozhatunk.

Most ezekből az ételekből következik néhány.

Balut, vagyis kifejlett kacsaembrió megfőzve, amit Délkelet-Ázsiában fogyasztanak gyakran. A Fülöp-szigeteken és Vietnamban rendszerint reggelire eszik a kacsaembriót. A tojást amiben szegényke fejlődik egyszerűen csak megfőzik, és már eheti is, akinek bírja a gyomra. Csak le kell bontani a tojáshéjat, és visszanéz két kis lábacska, rosszabb esetben két kis szemecske a fogyasztóra.

Legfurcsább ételek

Legfurcsább ételek

Casu Marzu, vagyis magyarul rohadt sajt, ami egy tradicionális juhtejből készült sajt, amivel Szardínia szigetén, Olaszországban találkozhatunk. A sajtot a sajtlégy lárvai teszik krémessé. A lárvák a sajtban lévő tejzsírt emésztik meg és a végtermék egy kívül kemény héjú, belül pedig krémes sajt lesz. A lárvák különlegessége, hogyha megzavarják őket, akkor 10-15 cm messzire ki tudják magukat lőni. A helyiek a lárvákkal együtt eszik meg a sajtot, de a legtöbb ember kiszedegeti a 6-8 mm hosszú kukacokat. Körülbelül egy hónap az érési ideje. Ma már nem lehet forgalomba hozni egészségügyi és higiéniai okokra hivatkozva, de egyes helyeken még fogyasztják.

Legfurcsább ételek

Legfurcsább ételek

Kiviak, egy tradicionális grönlandi étel, amit a helyiek különleges alkalmakkor (esküvőkön, születésnapokon) szolgálnak fel. Fókabőrbe tesznek néha akár több száz alkát (a sirályhoz hasonló tengeri madarat) egészben tollastól, és 3 hónapra a földbe ássák egy kővel a tetején. Mikor a madarak erjedni kezdenek kiássák és megnyúzzák. Ezután a madárhúst különféle módon tálalják.

Legfurcsább ételek

A száznapos tojás vagy ezeréves tojás, kínai ételkülönlegesség. Szó szerinti jelentése: „bőrtojás”. Alapanyagul nyers kacsatojás vagy ritkábban tyúktojás (esetleg fürjtojás) szolgál, ezt három hónapra egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe helyezik. Idővel a tojásfehérje zselatinszerű, borostyánszínű masszává alakul át, a tojássárgája pedig túrószerű, krémes lesz és bezöldül. Vannak más konzerválási módszerek is, a felhasznált konzerváló keverék összetevői többé-kevésbé eltérőek lehetnek. A száznapos tojás hónapokig eltartható.

Legfurcsább ételek

Legfurcsább ételek

Sült tarantula, Kambodzsa

Legfurcsább ételek

Legfurcsább ételek

Legfurcsább ételek

Smalahove, egy hagyományos norvég fogás. A birka fejét füstölve vagy szárítva tálalják.

Legfurcsább ételek

Escamole, a fekete Liometopum óriáshangya tojásai, amit Mexikóban fogyasztanak. A tojások begyűjtése nem egyszerű, mivel a hangyák meglehetősen dühösek. A nem túl gusztusos étel az ínyencek egyik kedvence, olyannyira hogy újabban mexikói kaviárnak is nevezik. Állaga túrószerű, krémes, íze állítólag a dióra, mogyoróra emlékeztet.

Legfurcsább ételek

Sült vér, Magyarország.  A levágott disznó vérét fateknőben, vagy lábosban  fogják föl, és sok helyütt  disznótoros hagymás vér készül belőle reggelire.

Legfurcsább ételek

Gyümölcsevő denevérből készült leves, Mikronézia

Legfurcsább ételek

Legfurcsább ételek

Boodog;ezt az ételt kecskéből, néha mormotából készítik Mongóliában. Az állatot kibelezik, a májat, vesét feldarabolják, vöröshagymával és sóval ízesítik. A belsőségeket forró kövekkel együtt az állat testébe visszatöltik. Míg a forró kövek belülről megpárolják a húst, kívülről leperzselik, lekaparják a szőrt, így készül a boodog.

Legfurcsább ételek

Sannakji, Koreában élő polipokat fogyasztanak, amiket sokszor szezámmaggal és szezámolajjal ízesítenek. A dél-korai fővárosban évente megrendezett polipfesztiválon a legnagyobb attrakciónak számít. A tengeri lábasfejűek elfogyasztása még gondos előkészítés után is trükkös, mivel a polip húsa megfőzve is csúszós és gumiszerű, nyersen, ráadásul élve pedig szinte lehetetlen megenni. Ennek ellenére a fesztivál nyerspolip-evő versenyén évente több százan próbálnak megbirkózni a feladattal, ami nemcsak gusztustalan, de meglehetősen embertelen is, főként a polip szemszögéből nézve.

Legfurcsább ételek

elo-polip

SKOREA-CRIME-MURDER-OCTOPUS

SKOREA-CULTURE-GASTRONOMY-OCTOPUS

Tonhal szem, Japán

Legfurcsább ételek

A durián, sokak által visszataszítónak tartott, ám állítólag nagyon ízletes gyümölcs. Olyan a szaga mint a rohadt sajtnak, annyira büdös, hogy a repterekről is kitiltják. A duriánt a visszataszító bűz ellenére, ami a zárt térben való tárolást kizárja, Délkelet-Ázsia legértékesebb gyümölcsének tartják.

Legfurcsább ételek

A blodplättar (svédül) vagy veriohukainen (finnül), egy véres palacsinta, ami disznóvérből, tejből, vajból és hagymából készül.

Legfurcsább ételek

Kakastaréj

Legfurcsább ételek

Babusz férgek, igazi ínyencségek Thaiföldön.

Legfurcsább ételek

Legfurcsább ételek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!