A világ 10 leggazdagabb embere

A Forbes.com már összeállította az idei leggazdagabbak listáját, akiknek összvagyona a tavalyi 5,4 billió dollárról 6,4 billió dollárra ugrott idén. A több mint 1500 nevet szerepeltető listán 42 új női név szerepel, ezzel összesen 172 a nők száma, míg tavaly 138 volt. A 2014-es év legnagyobb nyertese, Mark Zuckerberg, aki 28,1 milliárd dollárral a 21. helyet foglalja világ leggazdagabb embereinek listáján. A lista milliárdosainak kétharmada saját maga szerezte meg a vagyonát, 13%-a örökölte és 21%-a kapta a pénzt.

A világ 10 leggazdagabb embere 2014-ben

Bill Gates, 58 éves, USA

77,8 milliárd dollár

A leggazdagabb ember a világon Bill Gates, a Microsoft társalapítója, 77,8 milliárd dolláros vagyonával. Az amerikai üzletember 2007 után állt újra a lista élére. A Bill and Melinda Gates Alapítvány tulajdonosa is.

Bill Gates

Carlos Slim Helu, 74 éves, Mexikó

70,9 milliárd dollár

A világ második leggazdagabb embere a mexikói Carlos Slim, Latin-Amerika legnagyobb telekommunikációs vállalatának, az América Móvilnak a tulajdonosa, összvagyona 70,9 milliárd dollár.

Carlos Slim

Warren Buffett, 83 éves, USA

65,2 milliárd dollár

A 83 éves Warren Buffett a maga erejéből szerezte 65,2 milliárd összvagyonát. Az amerikai üzletember a mai napig aktív, a múlt évben például 4 milliárd dollárt fektetett ExxonMobil cégébe. Vagyonával a harmadik leggazdagabb ember a Forbes listáján.

Warren Buffett

Amancio Ortega, 78 éves, Spanyolország

61,9 milliárd dollár

A 78 éves spanyol üzletember, a Zara márka tulajdonosa, Amancio Ortega 7 milliárd dollárral növelte meg a vagyonát tavaly. Ortega egy vasúti munkás fiaként volt kifutófiú egy ingeket áruló üzletben Spanyolországban.

Amancio Ortega

Larry Ellison, 69 éves,  USA

51,1 milliárd dollár

A világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cégét, az Oracle Corporationt vezető Larry Ellison az ötödik leggazdagabb ember a világon.

Larry Ellison

Charles Koch, 78 éves  – és testvére David Koch, 74 éves, USA

41,2 milliárd dollár és 41,2 milliárd dollár

A világ hatodik és hetedik leggazdagabb emberei. David Koch testvérével, Charles Koch-hal együtt vezetik a Koch Industriest, amelynek számos területen vannak érdekeltségei, úgymint például kőolajvezetékek és -finomítók, építőanyag- és papírtörlőgyártás.

Charles Koch

Charles Koch

David Koch

David Koch

Christy Walton, 59 éves, USA

38,2 milliárd dollár (a család vagyona 144,9 milliárd)

A világ leggazdagabb nője Christy Walton. Ő és családja a Wal-Mart áruházlánc többségi tulajdonosai. Christy Walton (38,2 milliárd), illetve Jim Walton (35,9 milliárd), Rob Walton (35,5 milliárd) és Alice Walton (35,1 milliárd). Ez összesen 144,9 milliárd dollár.

Christy Walton

Sheldon Adelson, 80 éves, USA

37,2 milliárd dollár

Sheldon Adelson pályafutása során 50 vállalatot alapított. A kaszinóbizniszbe 1988-ban szállt be és azóta számos kaszinó tulajdonosa Las Vegasban, Makaóban és több ázsiai és európai országban.

Sheldon Adelson

Bernard Arnault, 65 éves, Franciaország

36 milliárd dollár

Bernard Arnault a világ leggazdagabb franciája. A Louis Vuitton divatmárka 46,5 százalékos tulajdonosának 36 milliárd dollárja van.

Bernard Arnault

A valaha élt 3 leggazdagabb ember

Listát készítettek a valaha élt leggazdagabb emberekről is, aminél az összeállítás során az inflációt is figyelembe vették. A listában, még a harmadik helyen szereplő milliárdosnak is ötször akkora vagyona volt, mint a ma listát vezető Bill Gatesnek.

I. Mansa Musa, 400 milliárd dollár

Első helyen I. Mansa Musa, Mali királya végzett, ő a XIV. századi Afrikában uralkodott. Az 1331-ben elhunyt király vagyona 400 milliárd dollárt érne mai árfolyamon, nyugat-afrikai birodalma pedig a mai Ghánát, Timbuktut és Malit ölelte egységbe. A történelem leggazdagabb embere 1280-ban született, országa pedig a világ só és aranykészletének több mint a felét állította elő. Mansa Musa mecsetei mai is állnak még, de halála után két generációval a szabadságharcok szétdarabolták birodalmát.

I. Mansa Musa

Mayer Amschel Rothschild, 350 milliárd dollár

A német zsidó gyökerekkel rendelkező dinasztia vagyonának megalapítója az 1774-ben született Mayer Amschel Rothschild, mai értéken 350 milliárd dolláros vagyonával.

Mayer Amschel Rothschild

John D. Rockefeller, 340 milliárd dollár

A lista harmadik szereplője John D. Rockefeller, a valaha élt leggazdagabb amerikai. J.D. 1870-ben alapította a Standard Oil Companyt, aminek monopóliumát végül megtörte az USA kormánya, így a Rockefeller vállalat több „kisebb” cégre oszlott, mint például az Amoco, a Chevron Conoco, és az ExxonMobil. 1937-es halálakor vagyona, mai árfolyamon 340 milliárd dollár.

John D. Rockefeller


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!