A legtávolabbi galaxiscsoportot fedezték fel csillagászok

Az eddig azonosított legtávolabbi galaxiscsoportot fedezték fel csillagászok. A NASA által vezetett nemzetközi kutatócsoport által megfigyelt EGS77 jelű galaxistrió abból az időből származik, amikor az univerzum még csak 680 millió éves volt, vagyis kevesebb mint jelenlegi 13,8 milliárd éves korának 5 százaléka. Az objektum a Kiterjedt Groth-övben található a Nagy Medve és az Ökörhajcsár csillagkép között – közölte a NASA.

Forrás: NASA, ESA and V. Tilvi (ASU) 

A megfigyelések szerint a galaxisok egy sebes kozmikus átalakulási folyamatban, reionizációban vannak. Ez akkor kezdődött, amikor az első csillagokból származó fény megváltoztatta a hidrogén természetét az egész univerzumban hasonló módon ahhoz, ahogyan egy befagyott tó megolvad tavasszal. Ez átalakította a sötét, fényeket kioltó kozmoszt azzá, amelyet ma ismerünk.

Distant Galaxy Group Caught Driving Ancient Cosmic Makeover

An international team of astronomers has found, EGS77, the farthest galaxy group known to date! The trio of galaxies date back to a time when the universe was only 680 million years old.

It’s difficult to spot galaxies in the early universe because there’s an abundance of gas absorbing the light. But galaxies like these produced a cosmic makeover called reionization, transforming the universe from the dark, and light-quenching early universe into the one we see today.

Learn more here: https://go.nasa.gov/37HjqkD

Közzétette: NASA Universe – 2020. január 5., vasárnap

 

“A fiatal univerzum tele volt hidrogénatomokkal, ami úgy felhígítja az ultraibolya fényt, hogy blokkolja a korai galaxisok látványát. Az EGS77 az első galaxiscsoport, amelyet ennek a kozmikus ködnek a ritkulása során figyelhetünk meg”- mondta James Rhoads, a NASA Goddard Space Flight Center nevű intézményének munkatársa, aki felfedezésüket az Amerikai Csillagászati Társaság 235. találkozóján mutatta be, Honoluluban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!