A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

Ha a jégtakaró olvadása ilyen mértékben folytatódik 2030-ra már csak emlék lesz az Északi sarki jégtakaró. Az eddigi legmagasabb olvadási értékek felét az elmúlt 10 évben mérték.
A Jegesmedvék veszélyben című WWF-jelentés, amely a Földön élő 22 000 jegesmedvét veszélyeztető tényezőket vizsgálja, rámutat arra, hogy az első számú tényező, amely fennmaradásukat fenyegeti, a globális felmelegedés. A jegesmedvéknek egyre nagyobb távokat kell megtenniük úszva két jégtábla között. Sok állat pusztul el végkimerülésben a az út megtétele közben és sok anyaállat veszíti így el bocsait is.

A tengeri jégtakaró rendkívül fontos a jegesmedvék számára, hiszen ez a fő vadászterületük. Mivel a tengeri jég tavasszal korábban olvad, így a medvék kénytelenek korábban a szárazföldre menni. Ahogy csökken a jegesmedvék vadászterülete, egyre kevesebbet tudnak elejteni fő zsákmányukból, a fókából, így kevesebb zsírtartalékot tudnak felhalmozni, és kisebb lesz a testsúlyuk az év hátralévő időszakára. Az anyamedvék így szoptatni sem tudnak rendesen, és egyre kevesebb jegesmedvekölyök marad életben.

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

A sarkkör lakói már érzékelnek is néhányat a klímaváltozás hatásaiból: az elmúlt száz évben 5°C-kal növekedett a levegő átlaghőmérséklete, a sarki jégtakaró kiterjedése viszont 6%-kal csökkent. Ez utóbbi az elmúlt húsz év “eredménye”.

Az Északi-sark olyan ütemben alakul át, hogy nincs vesztegetni való időnk: a globális felmelegedést okozó gázkibocsátást sürgősen csökkentenünk kell. Jelenleg az egyetlen jogi eszköz, ami védelmet nyújthat a globális felmelegedés ellen, a Kiotói Egyezmény, amely a következő évtizedre azt tűzte ki célul, hogy a fejlett országok gázkibocsátásukat 5%-kal csökkentsék.

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

És mi mit tehetünk?

Életmódunk, fogyasztási szokásaink megváltoztatásával sok dolgot tehetünk a globális felmelegedés megelõzéséért. Legyünk mértékletes vásárlók. Keressük a környezetbarát termékeket , megoldásokat. Ezek sokszor a pénztárcánk barátai is!

A klímaváltozáshoz természetesen a hulladéktermelésnek is köze van. Az összefüggés nagyon egyszerű és egyértelmű. A hulladék – lényegét tekintve – kidobott anyag és energia. Minden termék nyersanyagainak beszerzése, legyártása, szállítása, használata, illetve a belõle keletkezõ hulladék ártalmatlanítása üvegházhatású gázok kibocsátásával jár. Ha kevesebb hulladékot termelünk, akkor anyagot és energiát takarítunk meg. A hulladék elkerülésével vagy mérséklésével, tehát pl. hulladékmegelõzéssel és újrafeldolgozással csökkenteni lehet a klímaváltozás mértékét.

  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot!
  • Szigeteljük megfelelően házunkat , így spórolhatunk a fűtéssel is!
  • Használjunk energiatakarékos izzókat , ezzel pénztárcánkat is kíméljük!
  • Részesítsük előnyben a tömegközlekedést , biciklizést az autózással szemben!
  • Új háztartási gép vásárlásakor válasszuk az energia- és víztakarékosabbat !Ha nem használjuk, kapcsoljuk ki! A készenléti állapotban tartott eszközök energiafogyasztása az USA-ban évente 50 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős.

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

Komposztáljunk!

Évente saját súlyunk tízszeresének megfelelő tömegű szemetet dobunk el. Az elszállított szemét 60%-a lerakóba kerül, ahol a baktériumok metánt fejlesztenek, ami szintén erősen üvegházhatású gáz. Az élelmiszerhulladék kétharmada komposztálható, így csökken a káros gázkibocsátás, és a komposztból táplálékhoz jutnak növényeink.

Az élelmiszertermelés és szállítás évente és fejenként kb. 4 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. A környezet védelme érdekében fogyasszunk minél több helyi terméket!

Csökkentés, újrafelhasználás, újrafeldolgozás legyen a jelszó! Angolul ez a 3R program (reduce, reuse, recycle). Legfontosabb a csökkentés. Egyre több csomagolóanyagot, reklámszemetet dobunk ki, rengeteg felesleges tárgyat veszünk a reklámok hatására. Újra felhasználni természetesen nem lehet mindent, de például a műanyag szatyrok többszöri használatával rengeteget lehet spórolni. Ha Nagy Britanniában mindenki kétszer használja a műanyag szatyrot, akkor évente 4 millió szatyor gyártása válik feleslegessé.
Mindezzel nem csak a jegesmedvéken segítünk, hanem hozzájárulunk ahhoz is, hogy csodálatos világunk élhető maradjon.

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!