A hitleri birodalom végnapjaiban elásott rejtélyes aranyérmékre bukkantak

Több száz pénzérméből álló, a hitleri birodalom végnapjaiban elásott rejtélyes aranykincsre bukkant egy amatőr régész az észak-németországi Lüneburg külterületén. Két zsákban összesen 217 történelmi aranypénzt találtak egy mezőn. A legrégibb aranyérmék 1831-ből származnak, a legújabbak 1910-ből. A legtöbb aranyérme Belgiumból és Franciaországból való, de találtak aranypénzeket Olaszországból és az Osztrák-Magyar Monarchiából is.

A zsákokat a Berlini Reichsbank – a hajdani német jegybank – pecsétjével plombálták le, és a horogkeresztet és sast ábrázoló alumíniumpecsét anyagának összetételéből szakértők arra következtetnek, hogy az aranykincset a hitleri birodalom végnapjaiban vagy közvetlenül a háború után rejthették el. Szakértők biztosak abban is, hogy az aranypénzek a Reichsbank aranytartalékából származnak, és egy hajdani bennfentes lophatta el azokat.

Elásott aranyérmék

Elásott aranyérmék

A kutatókat meglepte, hogy noha az érmék különböző országokból és korokból származnak, mind 21 milliméter átmérőjűek, és kivétel nélkül 6,45 gramm súlyúak, amire nem találnak magyarázatot. Az aranypénzek napjainkban – pusztán a nemesfém piaci árát tekintve – mintegy 45 ezer eurót (14 millió forint) érhetnek. Hajdan egy-egy érméből például egy jó minőségű öltönyt lehetett csináltatni. A náci időkből származó aranykincsre még tavaly októberben bukkantak, de a leletet csak kedden mutatták be a nyilvánosságnak, mivel szeretnék felkutatni a jogos tulajdonost, vagy legalábbis megismerni a kincs történetét. A régészek egyelőre az elveszett tárgyak hivatalánál jelentették be a leletet.

Elásott aranyérmék

Az aranyérméket megtaláló Florian Bautsch szabadidejében, a hatóságok engedélyével, egy speciális fémdetektorral kutat régiségek után. Tavaly a lüneburgi városi régészek kérték fel, hogy vizsgáljon meg egy gyanús magaslatot. Eredményes munkáját 2500 euróval jutalmazták. A régi aranypénzeket a lüneburgi városi múzeumban állítják ki hamarosan.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!