A Földre potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidát fedeztek fel dél-koreai csillagászok

Dél-koreai csillagászoknak először sikerült felfedezniük egy potenciálisan veszélyes aszteroidát (PHA) – jelentette be a kelet-ázsiai ország állami csillagászati intézete, hozzátéve ugyanakkor, hogy a kisbolygó és a Föld összeütközésének esélye alacsony.

A Koreai Csillagászati és Űrtudományi Intézet közlése szerint a 2018 PP29 jelzésű kisbolygót egy Chilére, Ausztráliára és a Dél-afrikai Köztársaságra kiterjedő koreai űrteleszkóp-hálózat által begyűjtött adatok révén észlelték. Az egyenként 1,6 méter átmérőjű teleszkópok az égbolt tíz napnyi alapos fürkészését követően fedezték fel a becslések szerint 160 méter átmérőjű aszteroidát.

국내 최초 지구위협소행성 발견!
천문연구원은 외계행성탐색시스템(KMTNet) 망원경으로
지구위협소행성과 근지구소행성을 발견했습니다.
지구에 위협이 될 수도, 소행성 탐사의 후보가 될 수도 있는
두 소행성의 비밀과 궤도를 알아봅니다.

자세한 내용 바로 보기→ https://www.kasi.re.kr/kor/publication/post/newsMaterial/11846

Közzétette: 한국천문연구원 – 2019. június 25., kedd

 

A Föld és az aszteroida pályájának egymáshoz legközelebbi pontjai között a távolság kevesebb mint 4,3 millió kilométer. Az égitest megnyúlt, ellipszis alakú pályán mozog és 5,7 évente kerüli meg a Napot. A PP29 becsapódásának esélye rendkívül alacsony, 2,8 milliárd az egyhez, ugyanakkor ha mégis megtörténne az ütközés, annak idejét 2063-2069 közé becsüli az amerikai űrkutatási hivatal.

Dél-koreai csillagászok egy kisebb aszteroidát is felfedeztek a közelmúltban. A 2018 PM28 jelzésű, 20-40 méter átmérőjű kisbolygót 44 napnyi megfigyelés után azonosították.

Minden olyan űrobjektum, amelynek átmérője meghaladja a 140 métert és 7,5 millió kilométernél közelebb kerül a Föld pályájához, potenciálisan veszélyes aszteroidának számít, ami azt jelenti, hogy szoros és állandó megfigyelés alatt tartják.

Cikkajánló: Rekordot döntött a legveszélyesebbnek tartott aszteroidát vizsgáló űrszonda


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!