A fogamzásgátló tabletták abbahagyásával kapcsolatos tévhitek

Rengeteg rémtörténetet találhatunk az interneten, ha rákeresünk a fogamzásgátló tabletta abbahagyása utáni tünetekre. Sajnos a töménytelen mennyiségű információ között nehéz eligazodni, hogy mi tekinthető igaznak, és mi az, ami csupán álhír. Ezért mi most összeszedtük, hogy mi az igazság azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatunk, ha abbahagyjuk a hormonális fogamzásgátlást.

Tévhit 1. – A tabletta abbahagyása után hónapokig kell várni a teherbeeséssel

A leggyakoribb tévhit, hogy a tabletta elhagyása után hónapokig várni kellene azzal, hogy kiürüljön a szervezetünkből a tabletta, és csak utána lehet elkezdeni próbálkozni.

A valóság az, hogy a mai modern fogamzásgátló tabletták hormontartalma minimális, gyakorlatilag már másnapra megszűnik a hatás, ezért is kell minden nap lehetőleg ugyanabban az időpontban bevenni a tablettát. Erre egyáltalán nincs hatással az, hogy valaki csak néhány hónapja, vagy akár évek óta szedi, így ha a családalapítás mellett döntünk, amint abbahagytuk a gyógyszer szedését, rögtön lehet próbálkozni.

Tévhit 2. – A tabletta szedése befolyásolja a születendő gyermek egészségi állapotát

Ennek a tévhitnek semmi valóságalapja nincs, hiszen mint fent is említettük, a tabletta egy nap alatt kiürül a szervezetből, vagyis biztosan nem lesz semmilyen hatással a születendő gyermekre.

Ugyanez igaz arra is, ha valaki a tabletta szedése mellett lesz terhes, amire bár kicsi az esély, mégis számolni kell vele. Vagyis ha felmerül a gyanú, hogy a tablettaszedés ellenére sikerült teherbe esni, abba kell hagyni a tabletta szedését, és felkeresni az orvost.

Tévhit 3. – Fogamzásgátló tabletta szedése után szinte esélytelen a spontán teherbeesés

Több évtizeddel ezelőtt az volt a hivatalos álláspont, hogy a gyermekáldással próbálkozók 70%-ának sikerült egy év alatt teherbe esni, míg a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek ez másfél-két év alatt sikerült. A mai fogamzásgátlók hormontartalma az akkoriakhoz képest szinte elhanyagolható, így a fenti kijelentés napjainkban nem állja meg a helyét.

Tévhit 4. – A tabletta abbahagyása után sosem lesz már normális a menstruáció

Ennek a tévhitnek van némi valóságalapja, ugyanis valóban előfordul, hogy a tablettaszedés befejezése után nem indul meg a normális peteérés. Ez a probléma főleg azoknál áll fenn, akiknek a tabletta szedését megelőzően sem volt szabályos a ciklusuk, hiszen ebben az esetben a tabletta szedése nem a problémát oldotta meg, csupán elfedte a tüneteket.

A peteérést beindítani peteérést segítő gyógyszer szedésével lehet, azonban erre érdemes várni legalább 2-3 hónapot, hiszen az esetek jelentős részében a peteérés magától megindul. Ha erre 3 ciklus után sem kerül sor, akkor érdemes felkeresni az orvost.

Amennyiben te is a menstruációs ciklusod zavaraival küzdesz, keresd fel az Intima.hu oldalát, ahol számos hasznos olvasnivalót találsz a témában!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!