A főemlősök egy része a következő évtizedekben örökre eltűnik

A következő 25-50 évben a főemlősök egy része örökre eltűnik, ha a világ nem tesz semmit a védelmük érdekében – figyelmeztet a veszélyre egy szakértői csoport. A Science Advances című tudományos lapban 31 szakértő foglalta össze több mint 500 főemlős állatfaj állapotát az ENSZ adatai és a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) veszélyeztetett fajokat regisztráló vörös listája, illetve különböző tanulmányok alapján.

foemlosok-1Forrás: Claudia Valeggia (Yale University)

A fajokra a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági területek folyamatos növelése, az irtás és a legeltető állattartás jelenti. A vadászat és az illegális állatkereskedelem, valamint a bányászat és az útépítés is csökkenti az állatállományt.

“A lemúrok és majmok több fajának populációja néhány ezer példányra csökkent. A hainani gibbon (Nomascus hainanus) nevű kínai majomfajból például kevesebb mint harminc példány él” – mondta Paul Garber, az Illinoisi Egyetem antropológusa, aki Alejandra Estradával, a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem munkatársával közösen vezette a kutatást.

foemlosok-2Forrás: phys.org/Fan Peng-Fei

Összesen négy ország ad otthont e fajok kétharmadának: Brazília, Indonézia, Madagaszkár és a Kongói Demokratikus Köztársaság. A főemlősök fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, amelyben élnek. A tanulmány szerzői kiemelték: ahhoz, hogy ezek az állatok megmeneküljenek, a szegénységet is le kell győzni. E fajoknak az élettere ugyanis többnyire egybeesik az erőteljesen növekedő lakosságú, alacsony jövedelmű területekkel.

 Forrás: International Animal Rescue


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!