A Dán mentalitás érdekességei (x)

A Skandináviában található ország évek óta a világ egyik legboldogabb országának számít. Az 5,6 milliós lakosság elégedett az oktatási rendszerükkel, a politikai szabadsággal, az egészségüggyel, a fizetésükkel és a közbiztonsággal is. Munkahelyükön biztonságban érzik magukat, nem félnek attól, hogy elveszítik az állásukat, azonban ha ez mégis megtörténne, a munkanélküliségre is nagy összeget fordít az állam.

Egy 2015-ös felmérés szerint az egész világon Dániában a legkisebb a korrupció mértéke és itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó jövedelem.

Hogy mit mondanak a dánok, hogy mi a boldog élet titka?

Ők nem másban, mint a Skandináv mentalitásban látják boldogságuk forrását. Mindig megvannak elégedve azzal ami éppen történik, nem idegesítik magukat felesleges dolgokon és mindig sok kisebb célt tűznek ki maguknak, ezáltal könnyebben érik el céljaikat és több sikerélményük van. Munkahelyükön száz százalékosan teljesítenek, azonban sohasem túlóráznak. Péntekenként rengeteg munkahelyen már ebéd után vagy kora délután  befejezik a munkát és élvezik a várva várt hétvégét. Ha a lehetőségek adottak, sok helyen padokat és asztalokat tesznek ki az irodák kertjébe, hogy a friss levegőn, nyugalomban tudjanak megebédelni.

Mostanában egyre többször lehet hallani azt a szót, hogy “hygge” azonban nagyon sok ember azon kívül, hogy tudja a szó eredetét nem tudja, hogy pontosan mit is jelent.  A hygge nem más, mint egy melegség, boldogság, otthonosság, egy szóval jó érzés. A legtöbb ember saját otthonában teszi ezt meg, azonban mostanában egyre több nyilvános helyen is megjelent ez az életérzés, mint például kávézókban, teázókban vagy egy hangulatos cukrászdában.  A hygge nekik nem más, mint egy közös beszélgetés, könyv olvasás, zene hallgatás, teázás. A legfontosabb, hogy együtt lazuljanak és jól érezzék magukat.

Az előítéletekkel ellentétben a dánok nem magukba zárkózó emberek, azonban nagy tiszteletben tartják a másik magánéletét. Úgy gondolják társadalmi szempontból sokkal fontosabb a magánélet tisztelete, minthogy minden bensőséges dolgaikat megosszák mindenkivel. A családi kapcsolatokat nagy tiszteletben tartják és rengeteg időt töltenek el együtt.

A boldogságukhoz az egészséges étkezés és természetesen a rengeteg sport is hozzájárul. A legtöbb közértben árulnak bio termékeket, amelyek nem sokkal kerülnek többe, mint a hagyományos élelmiszerek. Az édességeken több az adó, mint a normál élelmiszereken, ezáltal sokkal kevesebb nassolni valót fogyasztanak.

Sok embernek a Dánia szó hallatán a Vikingek és a rossz időjárás jut eszébe, természetesen ez nem véletlen. A dánok büszkék arra, hogy az őseik Vikingek voltak, akik bármilyen körülmények között megéltek. Őket nem zavarja a rettenetes időjárás, legyen esős, havas, hideg idő ők akkor is biciklivel mennek dolgozni és ugyanúgy sportolnak, mintha napos idő lenne.

Szerintük nincsen rossz időjárás, kizárólag csak rossz öltözet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!