A csimpánzok is szoktak csalódni

Csalódnak a csimpánzok, ha a megszokottnál rosszabb, nem az elvárásaiknak megfelelő bánásmódban részesítik őket. A lipcsei Max Planck Intézet kutatói a csimpánzok elvárásairól a Proceedings B című brit tudományos lapban számoltak be.

Forrás: Wikimedia Commons/Thomas Lersch

“Ha a csimpánzok az emberektől egy kevésbé kedvelt jutalmat kaptak, csalódottá váltak és gyakran visszautasították azt” – mondta Jan Engelmann kutató. Hasonló reakciókat mutatnak a gyerekek is szüleikkel szemben. Az emberszabású majmok reakciói az aktív visszautasítástól a passzív elutasítási formákig terjedtek. Így például a korábban használt eszközt a földre dobták vagy visszahúzódtak a terem sarkába.

Egyes esetekben az eszközt az emberek felé hajították. A tesztek során a csimpánzoknak eszközt kellett használniuk, hogy élelemhez jussanak. Míg egyikük nagyon vonzó nyalánksághoz jutott, másikuk kevésbé vágyott falatot kapott. A frusztráció azonban nem afelé a csimpánz felé irányult, amelyik a jobb jutalmat kapta. A csalódottság akkor is megfigyelhető volt, ha az élelmet egy gép osztotta ki.

Forrás: flickr/Matthew Hoelscher

“A társas összehasonlítás, amely az emberi elme számára fontos szempont a korrektség szempontjából, a csimpánzoknál úgy tűnik, nem játszik szerepet” – emelte ki Engelmann.

Az eredmények azonban rávilágítanak arra, hogy a csimpánzokban is kialakulnak a partnerrel szembeni társas elvárások. “Ez fontos lépés a morális érzék kialakulása irányába” – hangsúlyozta a szakértő.

Forrás: flickr/pelican
Forrás: Wikimedia Commons/flickr/Chi King

Cikkajánló: Hálás öleléssel búcsúzott megmentőjétől a láncon tartott csimpánz

Proceedings B, MTI, Max Planck Institute


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!