Hálás öleléssel búcsúzott megmentőjétől a láncon tartott csimpánz

Egy segítőkész újságírónak köszönhetően szabadult meg láncaitól egy évek óta fogságban élő csimpánz Angolában. A Namíbiában élő John Grobler a munkája kapcsán utazott a szomszédos országba, ahol felkereste Huambo városát, s az egyik parkban sétálva legnagyobb megdöbbenésére egy fához láncolt majmot vett észre.

Megmentett csimpánz

Az újságíró, ahogy meglátta a szenvedő állatot, azonnal eldöntötte, hogy addig nem tér haza, amíg ki nem szabadítja a fiatal csimpánzt. Grobler a helyi lakosokat kérdezve megtudta, hogy a Leila nevű 4 éves csimpánz kölyökkora óta a parkban él, korábban ketrecben tartották, de azt megrongálta, ezért a gazdája egyszerűen kikötötte az egyik fához. Leilának sokszor a környéken élők adtak enni és inni, de általában számára nem megfelelő ételekkel, üdítőkkel, maradékokkal és a közeli büfék gyorsételeivel ették, sőt volt, aki sört adott neki. A magántulajdonban lévő parkban egyáltalán nem foglalkoztak az állattal, aki így egyre rosszabb állapotba került, ráadásul Grobler szerint vágások és sérülések nyomai voltak a fején és a testén.

Megmentett csimpánz

Megmentett csimpánz

Habár Angolában sem szabad csimpánzot háziállatként tartani, az állat kiszabadítása mégsem volt egyszerű feladat. Az újságíró azt mesélte, hogy rengeteget kellett győzködnie az illetékeseket, illetve a hatóságokat, hogy egyáltalán foglalkozzanak az üggyel és segítsenek neki a szükséges engedélyek megszerzésében. Hat hétbe telt mire John Grobler kitartásának köszönhetően sikerült elérni, hogy a hatóságok közreműködjenek, és Leila sok év elteltével végre kiszabaduljon. Az engedélyek, az útlevél, a szállítás és a vizsgálatok költségét a Wild Heart Wildlife Foundation nevű szervezet segítségével sikerült összegyűjteni, így hosszas küzdelem után végül megszabadíthatták a csimpánzt láncaitól.

Megmentett csimpánz

Megmentett csimpánz

Megmentett csimpánz

Megmentett csimpánz

Grobler rendkívül megkönnyebbült, hogy magával vihette Leilát Namíbiába, ahol egy pár hónapig egy állatvédő fog róla gondoskodni, aki korábban már több árva csimpánzon is segített. A tervek szerint ezután a zambiai Chimfunshi Vadállat Otthonba kerül majd, ahol felkészítik arra, hogy önállóan is elboldoguljon, s ha majd készen áll rá szabadon engedik. Addig azonban még hosszú út áll előtte, de a újságírónak köszönhetően biztosan szebb élet vár rá. John Grobler elmondta, hogy amikor Namíbiában elvitte új otthonába Leilát, az állat hálás öleléssel búcsúzott tőle. Az újságíró azonban nem örökre köszönt el tőle, hiszen mint monda, amikor csak teheti meglátogatja a csimpánzt, aki rendkívül a szívéhez nőtt.

Megmentett csimpánz

Megmentett csimpánz

Megmentett csimpánz

Megmentett csimpánz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!