A croissant-készítés művészete

Mind ismerünk olyan ételeket, amelyek a kedvenceink közé tartoznak, azonban az elkészítésükkel meggyűlhet a bajunk. Ide sorolhatjuk a croissant-okat is, amelyeknek a tökéletes rétegeit nem mindig sikerül reprezentálni otthoni körülmények között.

A croissant eredete

A croissant-ként ismert omlós, réteges péksüteményt legtöbben a francia konyhával azonosítjuk, mindazonáltal eredetileg osztrák gyökerekkel rendelkezik. A franciák által bevezetett, valamint finomított elkészítési technikák és eljárások emelték az ottani péktermékek kiemelt szereplői közé. A friss finomság mellé egy zamatos, csésze kávé dukál, melyet te is kipróbálhatsz, ha az Oinos brunch kínálatából választasz a következő ráérős reggeli alkalmával.

A croissant az Ausztriából ismert bécsi kifli továbbfejlesztett változata, mely a 19. század környékén vált igazán népszerűvé, elsősorban a párizsi teaházakban és kávézókban. A croissant a viennoiserie péksütemények kategóriájába tartozik, amelyek különlegessége a vaj és élesztő speciális arányában rejlik. Ezen összetevőknek köszönhetően a desszertek olyan állagot kapnak, amely jelentősen megkülönbözteti ezeket a termékeket a többi pékárutól. 

Az elkészítés trükkjei

A végeredményt nagyban befolyásolja a hozzávalók minősége és harmóniája. A megvalósítás egy igencsak időigényes folyamat, amely sok türelmet és odafigyelést követel meg. Az egyik legfontosabb lépés, hogy az összetevőket rendkívül gondosan dolgozzuk össze, hiszen a gyúrás következtében nyeri el a tészta a rugalmas, sima felületét.

Az első fázis után mindenképp érdemes hűtőbe helyezni a tésztát, és rövid ideig a hidegben pihentetni. Ez segít abban, hogy lazább szerkezetet érjünk el, ezáltal könnyebben kezelhessük a továbbiakban az alapot.

A laminálás, vagyis rétegezés elengedhetetlen részét képezi a megfelelő hőmérsékletű és magas zsírtartalmú vaj. Lényeges, hogy a vaj ne olvadjon meg az összeállítás közben, mert ez adja meg a puha és omlós hatást. Ügyeljünk arra, hogy a formázás során egyforma méretű háromszögeket gyártsunk, hogy esztétikusan tudjuk feltekerni a darabokat. A sütés alatt is résen kell lennünk, mivel akkor lesz valóban fényes és egyenletesen barna a croissant, ha többször is megforgatjuk.

Maradékmentéshez is kiváló

Napjainkban egyre nagyobb problémát jelent a pazarlás, ezért igyekszünk olyan megoldásokat találni, amelyekkel minimalizálhatjuk a kukába kerülő ételek mennyiségét. 

A croissant-sütés és -fogyasztás lehetőséget teremt arra, hogy a régóta árválkodó lekvárokat, gyümölcsöket vagy a megmaradt pudingokat és különféle édes krémeket felhasználhassuk. Így ezeket az utolsó adagokat nem ítéljük kidobásra, és a croissant-okat is megspékelhetjük némi plusz töltelékkel vagy feltéttel.

Ne féljünk kísérletezni, ugyanis a croissant egy olyan sokoldalú péksütemény, amelynek a sós ízek szintén jól állnak. Kiegészíthetjük sonkával, sajtkrémekkel vagy akár spenóttal is. Csak rajtunk áll, hogy milyen verzióban kerül ez a nagyszerű finomság az asztalunkra!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!