A borneói törpeelefántok

Az indonéz szigetvilágban elterülő Borneó Földünk harmadik legnagyobb szigete, nagysága 743 330 km². Területén három ország, Indonézia, Malajzia, valamint Brunei osztozik. A sziget lakossága 2000-ben körülbelül 16 millió volt. Borneó területén található az ázsiai térség egyik legkiterjedtebb, legegybefüggőbb trópusi esőerdeje, melynek mérete azonban a maláj ipar, valamint más, multinacionális cégek faigénye miatt folyamatosan csökken. A még meglevő esőerdők jelentik több endemikus, ritka faj, mint például a borneói törpeelefánt egyetlen természetes élőhelyét.

Borneói törpeelefántok

A borneói törpeelefánt (Elephas maximus borneensis) az ázsiai elefánt (Elephas maximus) egyik alfaja. A borneói törpeelefánt az erdei elefántnál is kisebb termetű, alig 2-2,5 méterre nő meg felnőtt korára. Könnyen meg lehet különböztetni az ázsiai rokonától: a füle nagyobb, a farka hosszabb, a feje gömbölyűbb, pofája a kölyökelefántokéra hasonlít és nem olyan agresszív.

Borneói törpeelefántok

A legújabb kutatások szerint a borneói törpeelefánt a már kihalt jávai törpeelefántnak a leszármazottja. A tanulmány szerint a 18. században Jáva szultánja néhány elefántot küldött a Fülöp-szigeteki Sulu szultánjának ajándékba. Sulu szultánja valamikor hajóval átszállíttatta az állatokat Borneóra, és ismeretlen okból sorsukra hagyta őket. „Számos történelmi feljegyzés tanúskodik arról, hogy az ázsiai uralkodók elefántokat küldtek hajóval különféle helyekre ajándékba, ezzel is próbálták megnyerni egymás jóindulatát” – mondta Junaidi Payne, a WWF munkatársa, a tanulmány társszerzője. A Borneón ragadtak állatok háborítatlanul fenn tudtak maradni a szigeten. A jávai törpeelefánt a 18. század végén kihalt, de az a néhány egyed, amelyet Borneóra vittek, megmaradt és elszaporodott.

Borneói törpeelefántok

Borneói törpeelefántok

Borneói törpeelefántok

A borneói törpeelefánt napjainkban a végveszélyben lévő fajok közé tartozik, ám az elmúlt években állományuk stabilizálódott. Mindez azoknak a környezetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhető, amelyek a törpeelefántok természetes élőhelyeit igyekeznek megvédeni attól, hogy az ültetvényes gazdálkodás, vagy a különböző fejlesztési beruházások áldozataivá váljanak. A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslése szerint mintegy 1500 példány élhet még vadon Borneó szigetén, többségük a malajziai Sabah államban.

Borneói törpeelefántok

Borneói törpeelefántok

Borneói törpeelefántok

Borneói törpeelefántok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!