9 híres „első” a 90-es évekből

Mi a közös Tiger Woodsban, Carlos Santanaban és Eileen Collinsban? Mindannyian úttörők voltak a maguk területén a 90-es években, és tevékenységük, elért eredményeik a mai napig elismerésre méltók. A kilencvenes évek eseményei és híres személyiségei mai világunkra is nagy hatást gyakoroltak, a közélet, a gazdaság és a kultúra terén egyaránt. A National Geographic Channel szeptemberben induló, Azok a 90-es évek című sorozata ezeket az emlékezetes pillanatokat eleveníti fel, és gyűjti csokorba. Íme, néhány híres „első” a 90-es évekből!

Az első női űrhajóparancsnok: Eileen Collins

90-es évek
Fotó: National Geographic Channel

1995-ben a NASA asztronautája, Eileen Collins részt vett a Discovery űrrepülőgép misszióján a Mir űrállomásra, és ezzel az első női pilótává vált. Collins néhány évvel később újabb szakmai sikert aratott: az első női űrhajóparancsnok címet is elnyerte, amikor 1999-ben megbízták a Columbia űrrepülőgép irányításával.

Az első afroamerikai golfbajnok: Tiger Woods

90-es évek

Miután három alkalommal is megnyerte az amerikai amatőr bajnokságot, 1996 augusztusában átsorolt a profik közé, ahol 1997-ben szintén győzelmet aratott, a legfiatalabb hivatásos bajnokká válva ezzel.

Az első női külügyminiszter: Madeleine Albright
1996-ban a szenátus egyhangúan, 99-0 arányban az Egyesült Államok első női külügyminiszterévé választotta Madeleine Albrightot. Albright korábban az USA ENSZ-nagyköveteként dolgozott.

Az első latin-amerikai a rockzene halhatatlanjai között: Carlos Santana

90-es évek
Fotó: National Geographic Channel

Dinamikus elektromosgitár-stílusa elismeréseként Carlos Santanát – első latin-amerikai zenészként – 1998-ban beválasztották a rockzene halhatatlanjai közé. Santana neve a 90-es években egy másik „legnek” is a részesévé vált: a Matchbox Twenty frontemberével, Rob Thomas-szal közösen előadott “Smooth” című számuk 1999 végén 19 hetet töltött a Billboard Charts első helyén, s ezzel a duett az évtized utolsó nagy slágere volt.

Az első klónozott állat: Dolly bárány

90-es évek

A világ első klónozott emlősét, Dolly-t a skóciai Roslin Intézet kutatói „hozták létre” 1996-ban egy petesejt magjának eltávolításával és egy másik – klónozni kívánt – felnőtt állat sejtmagjának beültetésével. Mivel a felnőtt sejtek általi klónozása hírhedten nehéz, Dolly csak a 277. próbálkozás után jött létre. A birka 2003-ban, hatéves korában pusztult el.

Az első hetes ikrek: a McCaughey-testvérek
Ikernek lenni a világra jövetelt megelőző hónapokban nem életbiztosítás, s ez különösen így van, ha a testvérek heten vannak. 1997-ben a McCaughey-család hetes ikrei azonban ellentmondtak a biológia törvényeinek, s valamennyien egészségesen jöttek világra. Az ikrek idén ősszel töltik be a 17. életévüket.

Az első egész estés számítógépes animációs film: a Toy Story
A Pixar első filmje, a Toy Story 1995-ben került a mozikba, és világszerte több mint 361 millió dollár bevételt hozott. A teljes egészében számítógéppel készült alkotás új fejezetet nyitott az animációs filmek történetében. A Toy Story összesen 114 240 képkockából áll.

Az első afroamerikai nő, aki irodalmi Nobel-díjat kapott: Toni Morrison

90-es évek

Toni Morrison 1993-ban kapott Nobel-díjat, s ezzel ő az első afroamerikai nő, aki ebben az elismerésben részesült. Az indoklás szerint „regényei elsöprő erővel jelenítik meg az amerikai valóságot”. Morrison leghíresebb regényei közé tartozik a Nagyonkék (The Bluest Eye), a Salamon ének (Song of Solomon) és A kedves (Beloved).

Az első dzsessz-zenész, aki zenei Pulitzer-díjat kapott: Wynton Marsalis

90-es évek

1996-ban a Pulitzer-díj bizottsága bejelentette, hogy jelentősen enyhítik a zenei kategória kritériumainak szigorúságát. A változtatás eredményeként 1997-ben – a világ első dzsessz-zenészeként – Wynton Marsalis nyerte el a díjat “Blood on the Fields” című, a rabszolgaságról szóló háromórás oratóriumával.

A 90-es évek legfontosabb és legemlékezetesebb eseményeit a NatGeo Azok a 90-es évek című sorozatával Ön is felidézheti, és a tévécsatorna kvízjátékán tesztelheti is tudását: natgeotv

Forrás: National Geographic Channel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!