5+1 érdekesség a Tatrateáról

A Tatratea egy igazi italkülönlegességnek tekinthető a mai piacon, aminek az oka számtalan tőről fakad. Nevével ellentétben nem egy közönséges, alkohollal vegyített teáról van szó, már eredeti változata is sokkal izgalmasabb háttérrel büszkélkedhet ennél, mely sok hasonlóságot mutat a teákkal, valójában azonban inkább egy gyógynövényes likőrről beszélhetünk.

Ez azonban közel sem minden, amit a Tatratea kapcsán tudni lehet, ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány érdekességet erről az italról, aminek köszönhetően alaposabban is megismerhetjük sajátosságait és múltját egyaránt.

  1. Közép-Európa egyik legfiatalabb alkoholos itala

Amit elsőként érdemes kiemelni a Tatratea kapcsán, hogy Közép-Európa egyik legfiatalabb alkoholos italáról van szó, mely csak papíron állja meg a helyét, valójában azonban a „tátrai tea” sokkal nagyobb múltra tekint vissza a 2002-es alapításánál.

Ebben az időben a szlovák Karloff csak a sorozatgyártást indította el, de valójában a Tatratea mögött egy ősi, a Magas-Tátrából származó gyógynövényes likőrrecept húzódik meg, melyet az említett magashegységben élő emberek kísérleteztek ki hosszú évszázadokon át.

Mindezt elsődlegesen nem azért, hogy felönthessenek a garatra, sokkal inkább azért, hogy így védekezzenek a hónapokig tartó cudar hidegek ellen, ezért a hagyományos teát egy gyógynövényes likőrrel dobták fel, mely nemcsak ízletesebbé tette az italt, de segített tartósabban felmelegedni, miközben az egészségre is jó hatást gyakorolt.

Ennek a likőrnek a fennmaradt receptje adja a mai Tatratea alapját.

  1. A Tatrateát is tölgyfahordóban érlelik

Egy minőségi whisky esetében mondhatni alapvető elvárás a tölgyfahordós érlelés, azonban egy gyógynövényes likőrnél közel sem szokványos eljárás, éppen ezért a Tatratea egy újabb érdekességeként tartható számon, hogy a készítési folyamat során egy különleges érlelés is megtalálható.

Maga a Tatratea egyébiránt melasz alapú alkoholra épül fel, amit a legkülönfélébb gyógynövényekkel, gyümölcsökkel és aromákkal egészítenek ki, mely a párolás után kerül tölgyfahordóba, általában nyolc hétre. Csak azt követően szűrik le, a palackozás pedig ezt követően, egy kevéske pihentetés után történik meg.

  1. Ma már számos ízben létezik

Bár még mindig az 52 százalékos alkoholtartalommal büszkélkedő klasszikus változatát keresik a legtöbben, azonban a Tatratea mára nagyon sokféle ízvilágban elérhető, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt két évtizedben óriási népszerűségre tett szert.

Sokan szeretik a fehértea és a kókuszdió elegyítéséből készült Coconut típust, de a barackos és a hazánkban csak betyár teaként ismert, 72 százalékos Outlaw változatot is rengetegen kedvelik.

Egyre népszerűbbek a gyümölcsös és virágos ízesítéssel ellátott típusok, így az acai és aronia bogyókból készült változat, de a hibiszkuszból és vörösteából vagy a csipkebogyóból és homoktövisből álló recept szintén sokak kedvence.

Az utóbbi időben egyre többen keresik az erőteljesebben gyógynövényes Tatrateákat, amit a gyártó rögtön kétféle típussal igyekszik kiszolgálni. A Herbal Tea Digestif és a Tea Bitter egyaránt több mint 30 különféle gyógynövényből készül, és míg előbbi főleg a máriatövisre, a bodzára és a cickafarkra, utóbbi az ürömre, a tárnicsra és a gyöngyajakfűre épül fel.

  1. Már limitált kiadások is vannak

A limitált kiadású italok az esetek döntő többségében a nagyobb múlttal rendelkező gyártók kiváltságának tekinthetők, azonban a Tatratea olyan nagy népszerűségre tett szert rövid idő alatt, hogy már most igény van a limitált kiadásokra.

Ezek közül az egyik első a Chaga & Aloe Vera típus lett, mely a Tatratea egy 40 százalékos alkoholtartalommal rendelkező változata, a gyártó pedig a mai trendekre felülve az aloe verát és a különleges hamvaskéreg gombát ötvözte benne minőségi fekete teával, illetve melasz alapú alkohollal.

  1. Már három széria érhető el belőle

A nagy sikert támasztja alá a Tatratea kapcsán az is, hogy már három széria érhető el a kérdéses italból a boltok polcain. Az első sorozatot tekinthetjük az igazi klasszikusnak, ebben található az 52 százalékos alkoholtartalommal rendelkező Original, vagyis az eredeti változat, mely mindennek az alapját adta.

Az első szériát egyébiránt szokás teás alapú italoknak emlegetni annak ellenére is, hogy szinte kivétel nélkül gyümölcsös alapokra építkező megoldásokról van szó, kókusz, citrom, lime, barack és erdei gyümölcsök találhatók a repertoárban.

Ennek ellenére mégis a később érkezett második szériát nevezték el gyümölcsös alapú Tatrateáknak, holott ebben a sorozatban vegyesebb megoldások akadnak. Bár érkeztek új gyümölcsízek, mint az alma és a körte, a csipkebogyó és a homoktövis vagy az acai bogyó és az arónia, de meglepő házasításokra is sor került.

Ide sorolhatjuk a hibiszkusz és a meggy kettősét – méghozzá vörös teával kiegészülve –, valamint a hétféle virágból készült és igencsak közkedvelt sárgaüveges változatot. Érdekesség, hogy szintén ezzel a szériával került a boltok polcaira az eredeti Tatratea tejszínnel kevert változata, a Milk & Tea, mely a termékcsalád leggyengébb tagja.

A harmadik és egyben legutolsó széria volt a nyitás a gyógynövényes megoldások felé. Bár a Tatratea mindig is egy ilyen alapokra építkező ital volt, ezzel azonban célzott problémákra igyekezett alternatív gyógyírt nyújtani a gyártó, így a Herbal Tea Digestif például az immunrendszer erősítésében vagy gyulladáscsökkenő hatásában jár az élen, míg a Tea Bitter az emésztőrendszerre gyakorol előnyös tulajdonságokat.

  1. A recept a mai napig titkos

Noha a klasszikus, még levédetett tömeggyártás előttről nagyon sokféle recept jár a mai napig szájról-szájra a Magas-Tátrában vagy környékén élő emberek között arról, hogy miként készül a Tatratea, valójában azonban a boltok polcaira kerülő italok receptjét hét lakat alatt őrzi a gyártó.

Hiába is keresünk rá a világhálón a Tatratea receptjére, egyetlen nyelven sem járunk sikerrel. Bár receptúrákkal találkozunk, azok vagy megvalósíthatatlanok házilagos körülmények között, vagy közük sincs a palackozott italhoz, inkább a klasszikus népi tátrai tea leutánzása akar lenni, ami viszont a közelébe sem ér a forgalomban kapható italnak.

Fontos azonban, hogy a Tatrateát nagyon hamar befogadták a koktélkedvelők, ezáltal megannyi koktélrecept található hozzá kapcsolódóan, van saját Cosmo koktélja, de a Royal Tatrateani, a Slovakian Negroni, a Marmot vagy a T52 szintén erre épülnek.

+1. Díjeső

Mivel kevesen tudják a Tatratea kapcsán, ezért zárszóként érdemes lehet megemlíteni, hogy ez a fiatal ital milyen sok díjat bezsebelt már a fennállása óta a különféle előkelő rendezvényeken. Aranyérmet kapott például a 2012-es pozsonyi Danubius Gastrón, de arany- és ezüstéremmel tért haza San Franciscóból is, a 2011-es World Spirits Competition eseményről.

Ezen felül szintén aranyat kapott Sanghajban, a 2010-es Pentawards-on, sőt győzelmet aratott Essenben, a 2010-es Reddot Design Awards-on, a 2010-es párizsi Grand Prix Award Winner – SIAL Trends & Innovations részeként pedig a legjobb ital díját nyerte el.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!