250 km/órás sebességgel száguldhat a holland szuperbusz

Tavaly mutatták be a holland fejlesztésű, 250 km/óra végsebességű szuperbusz prototípusát Dubaiban, a projekt nagy sikert aratott a helyiek körében, a Közel-Keleten nagy az érdeklődés iránta. A hétmillió eurós projekt mögött álló csapat most nagy lépést tett a sorozatgyártás felé, a holland hatóságok ugyanis rendszámot és ezzel közúti engedélyt adtak a szuperbusznak, amelynek tesztelése hétköznapi körülmények között is elkezdődhet. A szuperbuszt Hollandia első űrhajósa Wubbo Ockels tervezte és a holland kormány finanszírozta, eddig mintegy 13 millió eurót emésztett fel. A luxusbusz 15 méter hosszú, de mindössze 165 cm magas, így rendkívül előnyös aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkezik. Mindkét oldalán 8-8 külön nyíló ajtó található. A teljes karosszéria szén- és üvegszálas technológiával készült, így az áramvonalasság mellett rendkívül könnyű is.

Holland szuperbusz

A környezetbarát üzem is kiemelten fontos volt, így a meghajtásról egy 300 kW (kb. 400 lóerő) lithium-ion akkumulátorokkal táplált elektro-motor gondoskodik, mely igaz rövid ideig, de 600 kW teljesítményt is képes leadni. Ez 250 km/h sebességig tudja repíteni a 9500 kg súlyú járművet 23 utassal a fedélzetén. A 250 km/óráról 200 méteres féktávon belül képes megállni. A szuperbusz a nagysebességű vonatok alternatívájaként született, illetve azokkal szemben azt az előnyt nyújtja, hogy nincs pályához kötve, bármilyen országúton elboldogul, városon belül több ponton is meg tud állni utasfelvétel céljából.

A 15 méteres hossz ellenére rendkívül fordulékony, mivel a hátsó 2×2 kerék is kormányozható, így nem jelent gondot a városon belüli navigáció sem. A busz belseje jobban hasonlít egy luxusautóéra, vagy repülőre mint egy távolsági buszra. Kényelmes, lábtámasszal és remek oldaltartással rendelkező fejtámlás sportülések, az extrém végsebesség miatt négypontos biztonsági övvel. Az utasok további kényelmét szolgálja légrugós felfüggesztés, a szórakoztatásról pedig TV és a internetkapcsolat gondoskodik. A szuperbuszt 1 millió euróért akarják értékesíteni.

Holland szuperbusz

Holland szuperbusz

Holland szuperbusz

Holland szuperbusz

Holland szuperbusz

Holland szuperbusz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!