2,3 méteres vízszintemelkedést jelenthet egy foknyi meleg

Minden egyes Celsius-fok, amivel növekszik a globális hőmérséklet, akár 2,3 méterrel is megemelheti a tengerszintet egy új tanulmány szerint. A ma kibocsátott üvegházhatású gázok még évszázadokon át hatással lehetnek a tengerek szintjének emelkedésére – közölte a potsdami klímakutató intézet.

„Ha a szén-dioxid egyszer már felszabadult a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, akkor borzalmasan sokáig megmarad a légkörben. Ugyanez igaz a felmelegedésre is” – mondta Anders Levermann, a potsdami intézet kutatási vezetője.

tengerszint emelkedés

A szakemberek szerint a következő kétezer évben a növekedésért elsősorban a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró olvadása lesz a felelős. A tengerek és a jégtakarók hatalmas tömegük miatt csak lassan reagálnak, ezért a megfigyelt tengerszint évente csupán néhány millimétert változik. A probléma azonban az, hogy ha egyszer már megborul az egyensúly, az emelkedés megállíthatatlan – vélte a szakértő.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányhoz a nemzetközi kutatócsoport a tengerfenékről és a világ számos partvidékéről vett üledékes kőzetek adatait használta fel. A tudósok a földklíma történetének korai bizonyítékait kombinálták átfogó számítógépes szimulációkkal.

tengerszint emelkedés

Ezek alapján kiderült, hogy a tengerszint emelkedését kiváltó okok eltolódnak. Miközben ma a tengerek emelkedésének legfontosabb oka az óceánok vizének hőtágulása és a hegyi gleccserek olvadása, addig a következő két évezredben a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró olvadása okozza a jelenséget. Levermann szerint a folyamatos tengerszint-emelkedés olyan jelenség, amelyet nem kerülhetünk el, hacsak nem csökken a globális hőmérséklet. – Írta az MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!